Árpád
-5 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Másfél milliárdot fizet az Intel az Nvidiának

2011.01.11. 11:00
Üzletet kötött a két rivális csipgyártó, így elhárult az akadály az előtt, hogy felhasználják egymás technológiáit.

Hat évre és másfél milliárd dollárról szóló megállapodást jelentett be az Intel és az Nvidia. Ezzel véget ér a két cég közt dúló szabadalomháború, és könnyebben hozzáférnek majd egymás technológiáihoz. A hatalmas összeget az Intel fizeti az Nvidiának, elsősorban a grafikus processzorokban és szuperszámítógépekben használt technológiákért. A készpénz mellett az Nvidia is használhatja az Intel néhány szabadalmát.

Az Intelnek azért fontos a megállapodás, mert az új Sandy Bridge processzorokban is használ Nvidia által szabadalmazott technológiákat. Most már nyugodtan meg is teheti, hiszen az Nvidiától hat évre megvette a technológia licencét.

Korábban is kötött hasonló megállapodást az Nvidia: a Sony életében rendkívül fontos Playstation 3 játékkonzol is a kaliforniai cég technológiáit használja. A 2004-ben megkötött szerződés 500 millió dollár bevételt eredményezett az Nvidiának.

Bár az Nvidia is használhatja az Intel bizonyos fejlesztéseit, a cég határozottan elutasította cáfolta, hogy x86-os processzorokat is gyártana. A vállalat elkötelezett az okostelefonokban és tabletekben használt Arm processzorok mellett.