Beperli a Sony a PS3-at feltörő hekkereket

2011.01.13. 11:06
A hekkerek azt állítják, hogy nem a kalózmásolatok, hanem az amatőr programok futtatását akarták megoldani. A Sony száz hekkert perel.

A Sony jogi úton próbálja megakadályozni a Playstation 3 törését. A tavaly bemutatott szoftver segítségével bármilyen program, így játékok kalózmásolatai is futtathatók a népszerű játékkonzolon. A japán gyártó szerzői jogok megsértésével és számítógéppel elkövetett bűncselekménnyel vádolja a hekkereket.

George Hotz, a támadás középpontjában álló hekker úgy gondolja, hogy a Sony nem jár sikerrel. A 21 éves férfi a BBC-nek azt mondta, hogy a jogi tanácsadója szerint a vád teljesen alaptalan. George Hotz egyébként az iPhone feltörésével szerzett hírnevet. A perben egyébként nemcsak őt nevezte meg a Sony, hanem a PS3 törésében részt vevő fail0verflow hekkercsoport további száz tagját is.

A Sony elsősorban azt kérte keresetében a bíróságtól, hogy akadályozza meg a Hotz által kifejlesztett szoftver forgalmazását, és tiltsa el Hotzot a hekkeléstől. A Sony arra is felhívta a bíróság figyelmét, hogy a PS3-on futtatható játékokat már a törőprogrammal együtt terjesztik a fájlcserélő hálózatokon.

Elvesztett kulcsok

A Sony titkos kódokkal akadályozza meg az általa nem jóváhagyott programok futtatását, és azonosítókkal látja el a Playsation 3-ra megírt játékokat is. A kulcsok segítségével azonban bármi futtatható a konzolon.

Nagyon jól összerakták a védelmi rendszert, a Playstation 3-at évekig nem tudták feltörni a hekkerek. A fail0werflow tavaly decemberben mutatta be a törését a Chaos Communication Congress nevű berlini hekkertalálkozón.

A csoportot beperelték, noha állítják, hogy nem tettek közzé a Sony saját kódjait, nem fogadták el és nem is támogatták a videojátékok illegális letöltését. Pusztán azért készítettek el a törést, hogy az emberek más operációs rendszert és amatőr szoftvereket is feltelepíthessenek a Playstation 3 konzolra.

Macska, egér, játék

Tavaly egy hekkercsoport készített egy PSjailbreak nevű hardvert, amellyel saját gyártású és illegálisan másolt játékok is futtathatók voltak a PS3 konzolon, de a Sony egy rendszerfrissítéssel blokkolta az eszközt, és be is perelte a gyártóit. Az akció azonban nem volt teljesen sikeres, egy spanyol bíróság nem tartotta illegálisnak a kütyüt.  • Hírek
  • Hírek