A Groupon értékét 15 milliárdra becsülik

2011.01.14. 11:59
Meg nem nevezett források megerősítették, hogy a Groupon nyilvános kibocsátást (IPO) tervez, mely 15-20 milliárd dollár közé teszi a cég értékét. Ezek után a Google 6 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatának visszautasítása már nem is tűnik olyan rossz ötletnek.

A Groupon hihetetlen száguldást produkált az idén, a Forbes nem véletlenül nevezte a valaha volt leggyorsabban növekvő cégnek. A közösségi vásárlós szájt arra a kereskedelemben ismert elvre épül, hogy minél többet veszel valamiből, annál nagyobb kedvezményt kapsz. A szájtot Andrew Mason alapította 2008-ban. Alakulása után másfél évvel a Groupon már huszonkét ország száznegyven városában kínál kedvezményeket.

Ősszel a Google szerette volna megvásárolni, az összegről pontos adatok nincsenek, de kétmilliárd és hatmilliárd közti becslések érkeztek akkor. Ma már a hatmilliárdot tartják valószínűbbnek a piacon jártasak. December végén aztán 950 millió dollárral emelte tőkéjét a Groupon, 31,59 dollárt kapott részvényenként olyan befektetőktől, mint a Morgan Stanley, Greylock Ventures, Andreessen Horowitz és Kleiner Perkins Caufield & Byers.

Egy hete a vezérigazgató, Andrew MAson azt mondta, nagyon örülnek, hogy megnyerték a világ legkomolyabb befektetőinek a bizalmát. Támogatásukkal folytatni tudják, amit elkezdtek és megpróbálják megváltoztatni az emberek vásárlási szokásait.

A napokban két független forrás is megerősítette a New York Timesnak, hogy a Groupon nyilvános kibocsátásra készül tavasszal, és a héten több bankkal is tárgyaltak erről. A cég értékét a kibocsátás 15-20 milliárd dollár közé teheti majd.  • Hírek
  • Bankszámla