Bulcsú
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Kirúgták az európai GPS-projekt fejét

2011.01.18. 15:29
Egy Wikileaks által nyilvánosságra hozott amerikai követségi távirat miatt rúgták ki a német OHB-System vezérigazgatóját, Berry Smutnyt.

Az űrtechnológiával foglalkozó cég a brit Surrey Satellite mellett a közös európai műholdas navigációs rendszer, a Galileo fő fejlesztője, 566 millió euró értékben kapott megbízást az európai GPS első 14 műholdjának legyártására.

A Wikileakses dokumentum szerint Smutny arról panaszkodott amerikai diplomatáknak, hogy az egész Galileo hülyeség, semmi gyakorlati haszna nincs, és leginkább francia katonai érdekeket szolgál a kiépítése.

A projekt egyébként évek óta csúszásokkal és költségvetés-túllépéssel küzd, de az OHB-System a szerződés megszerzésén túl is jól járt vele, mivel 2010-ben többek között a Galileót referenciaként használva szerzett meg 1,3 milliárd dollárnyi megbízást műholdak építésére, fellövésére és karbantartására.

A dokumentumokat az Aftenposten című nornég napilap hozta nyilvánosságra múlt csütörtökön, egy hét sem kellett az OHB-System anyacégének a reagáláshoz, és Smutny eltávolításához.