Itthon is működik a Facebook-email

2011.01.20. 09:33
Újabb kísérlet a facebookozók helyben tartására: már itthon is működik az emailküldés a levelezőrendszeren belülről, saját, facebookos emailcímről. Egy felületen jelennek meg a kívülről érkező emailek, a belső üzenetek és elméletileg az sms-ek is, bár az utóbbi szolgáltatás Magyarországon nem működik.

A Facebook novemberben jelentette be, hogy saját levelezőrendszert készít, amit integrál majd a belső üzenetekkel és az sms-ekkel, így a kívülről érkezett emailek, a mobilról bejövő szöveges üzenetek és a Facebookon belül küldött levelek egy felületen jelennek majd meg, és a rendszeren belülről, külön levelezőprogram nélkül is lehet majd emailt küldeni. A szolgáltatást fokozatosan vezetik be; aki novemberben feliratkozott, mostanában várhatja, hogy megkapja facebookos emailcímét, és átállhat az új rendszerre. Megkaptuk, átálltunk.

inbox450

Az új levelezőrendszer legmeghökkentőbb tulajdonsága, hogy egyáltalán nem hasonlít semmilyen ismert levelezőrendszerre. Nincsenek postaládák, fiókok, nincsenek bejövő meg kimenő emailek, piszkozatok, mappák, szűrők, nincs cc, nincs bcc, csak egyenetlen hatalmas üzenetfolyam, amelyben mindössze a feladó, a szöveg és a küldés ideje látszik. Ha az ember a feladó nevére kattint (a feladó arról ismerszik meg, hogy őt máshogy hívják, mint minket), nem az illető profiloldala jelenik meg, ahogy azt a Facebookon megszoktuk, hanem a rendszer a Gmailhez hasonlóan egyetlen hosszú threadben megjeleníti az addigi összes üzenetváltást.

A Gmail a spamfolderbe tette a Facebookos címről érkező levelet. De legalább megjött
A Gmail a spamfolderbe tette a Facebookos címről érkező levelet. De legalább megjött

A felület, bár szokatlan, egészen hamar kiismerhető, és látványra a többi újításhoz hasonlóan szinte észrevétlenül épül be az ismert Facebook-lookba, mintha mi sem történt volna. Az üzenetküldés egyszerű, egyúttal intuitív: ha a címzett mezőbe facebookos felhasználó nevét írjuk, a belső rendszeren keresztül kapja meg az üzenetet, ha meg a külső emailcímét, akkor az új levelezőrendszeren keresztül, saját, @facebook.com-os címünkről küldött emailt kap majd.

sms450

Csatolmányt is lehet küldeni, és egy checkboxban ki lehet pipálni, hogy az üzenet sms-ként is elmenjen. Az sms-küldés azonban nem működik, mert csodák csodájára Magyarország nem szerepel a beállítható országok listáján. Amúgy nincs Szlovákia, Lengyelország és Románia sem, van viszont Csehország, Ukrajna, Oroszország, Afganisztán, Haiti és Vietnam.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM