Szabina
-2 °C
15 °C

Jön a gesztusokkal vezérelhető tévé

2011.01.26. 13:44
A Microsoft Kinectjének köszönhetően milliók dobják félre a kontrollereiket, hogy a testüket használják játékhoz. Most a cég, amely elkészítette a mozgáskövető hardvert a Kinecthez, megoldaná, hogy a kézmozdulataink segítségével vezérelhessük a tévét és a számítógépet.

Míg a Microsoft a játékokra koncentrál, a Kinect hardverét elkészítő izraeli PrimeSense egyéb felhasználási módokkal kísérletezik. Az ASUS-szal együtt kifejlesztették a WAVI Xtion névre keresztelt – a Kinecthez nagyon hasonló – eszközt, amelyet számítógépünkhöz, azon keresztül pedig tévénkhez köthetünk.

A szerkezet egy infrafényből álló hálót vetít ki a szobára, a kamerák pedig érzékelik, ahogy a fény visszaverődik, így számítják ki a mozgásokat, melyek aztán lefordíthatóak számítógépes paranccsá, vagy – mint ahogy a Kinectnél ­­– egy képernyőn megjelenő avatarrá.

A WAVI Xtion kameráját a tévé mellé kell tenni, míg az irányítóegység a számítógéphez csatlakozik. A felhasználó tenyere intésével előhívhatja a menüt, ahol további mozdulatokkal választhat a kínálatból, indíthat el egy videót, játszhat játékot, vagy nézhet meg képeket.

Adi Berenson, PrimeSense üzletfejlesztési alelnöke szerint az új eszköz segítségével sikeresek lehetnek az internet és a tévé összekötését célzó erőfeszítések. „Úgy gondoljuk, hogy az ipar erőszakkal próbálja meg bevinni a személyi számítógépet a nappaliba, és ez nem fog menni. Ez egy sokkal nyugodtabb környezet, természetesebb kölcsönhatásra van szükség” – mondta.