Mégérkezett a Playstation Portable utódja

2011.01.27. 13:25 Módosítva: 2011.01.27. 13:29
Teljes erőbedobással küzd a Sony, hogy az okostelefonok által elcsábított alkalmi játékosokat visszaterelje a saját játékplatformjára. A japán szórakoztatóipari óriás bemutatta a Playstation Portable utódját és egy Playstation Suite nevű szoftvert, amely Androidon teszi elérhetővé a népszerű játékait.

Az okostelefonok gyorsan megváltoztatták a jétékosok szokásait. Már nincs szükség hordozható konzolra ahhoz, hogy a szabad perceinkben játsszunk egy kicsit, hiszen az Apple iPhone-on és több tucat androidos okostelefonon futtathatunk profi játékokat. Erre a kihívásra válaszolt a Sony csütörtökön.

Elkészült a Playstation Portable utódja, a Next Generation Portable (NGP), amelyben rengeteg műszaki újítás van a konzol előző verziójához képest. Kijelzője 5 hüvelykes és 960x544 pixeles, tehát az NGP akkora, mint a legkisebb tabletek, és elég jó a felbontása is. Két analóg irányítója, különféle mozgásérzékelői, első és hátsó kamerái és 3G modeme van. Két érintésérzékeny felülete van, az egyik a kijelzőn, a másik a hátlapon. A gép processzora négymagos ARM Cortex A9.

Év végén megjelenik a Playstation Suite nevű csomag is, amellyel bizonyos Playstation-játékok Androidon is futtathatók. Bár a Sony a csütörtöki sajtótájékoztatón nem mutatta be a saját Playstation-mobilját, ezt az Engadget megtette helyette, a kütyüportál letesztelte a készüléket.

A Playtation-mobil kijelző 4 hüvelykes és 854x480 pixeles, az 1 GHz-es processzor munkáját egy Ardeno 205 GPU és 512 MB RAM segíti. Ez önmagában kevés információ, és nagyon a megválaszolatlan kérdés. Milyen játékokat ültetnek át Androidra? Miként lehet majd fizetni? Mennyibe kerülnek a játékok? Az Engadget - kimondottan erre a platformra szánt játékok híján - emulátorokkal próbálta ki a konzol-okostelefon hibridet. A Tony Hawk's Pro Skater 4, a Gundam Battle Assault 2 és a Super Mario Bros. 4 is jól futott.

A Sony eddig nem volt igazán sikeres a hordozható konzolok piacán. Bár a 2004-ben bemutatott PSP-ből eddig 60 milliót eladott, ez elég kevés a 135 millió Nintendo DS-hez képest. Ezen változtathat a cég, ha meglovagolja az Android népszerűségét, és több tízmillió készülékre eljuttatja a játékait.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla