Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Androidos alkalmazásokat fejleszt a Telenor

2011.01.28. 15:41
Második alkalommal rendezte meg a Telenor Android workshopját, vagyis egy összejövetelt, ahol különböző előadásokat lehetett meghallgatni alkalmazásokról, fejlesztésekről. Az első alkalommal meghirdetett alkalmazásfelesztő versenyt, az Anrdoideákat is lezárták.

Több mint százhúsz androidos mobiltelefon tulajdonosa vett részt a Telenor második workshopján, ahol kifejezetten ez a platformot használókat célozzák meg. A cég célja, hogy összefogja az androidos telefont használókat és szakembereket. A mostani eseménynek is hasonló volt a menete, mint az előző találkozónak: egy rövid előadás után a meghívott szakemberek mutattak érdekességeket a telefonnal kapcsolatban.

Az előadás az Android egy éves fejlődéséről és a jelenlegi piaci helyzetéről szól. Elhangzott, amit már mi is sokszor megírtunk, hogy a leggyorsabban növekvő mobilos operációs rendszerről van szó, mely egy év alatt jelentős szeletet hasított ki a piacból. Egy kutatást is elvégzett a cég, melyből kiderül, hogy Magyarországon az emberek a praktikus felhasználási lehetőségek közül elsősorban az internetes kapcsolattartást, az információszerzést és a telefonon történő ügyintézést tartották hasznosnak.

Mivel a Telenor az Androidot karolta fel (iPhone-t ugye nem kapni a szolgáltatónál), a kérdőív további része erre az operációs rendszerre vonatkozott. A rendszert elsősorban a sok alkalmazás, ingyenes programok, hasznos alkalmazások miatt találták vonzónak a felhasználók.

Az Androidnak azonban van egy fontos hiányossága, Magyarországon egyelőre nem lehet vásárolni a fizetős alkalmazásboltból – feltéve, hogy nem rootolja a telefonját, úgy ki lehet kerülni a tiltást. A cég ezért úgy gondolta, hogy megpróbálja segíteni a magyar alkalmazások fejlesztését. A négy meghívott előadóból ketten alkamazásfejlesztésben adtak praktikus tanácsokat.

A Google előadójának közreműködésével a Google Apps alkalmazásfejlesztővel tudtak megismerkedni. Szabó Laura a Carnationtól pedig alkalmazásfejlesztésekhez adott praktikus tanácsokat azoknak, akik ebbe akartak belefogni. A másik két szakember magyar alkalmazásokat mutatott be, például az Időképet, Szótárakat, tv24-et, SmartCityt, Árfolyamfigyelőt.

Az este fontos része volt az előző alkalommal meghirdetett verseny győzteseinek kihirdetése. Androidea néven ötletpályázatot hirdetett, és a cég Facebook-oldalán beérkező javaslatok közül a három legjobbat megvalósítják. A győztesek pedig Fehér Tamás egy kerékpáros térképpel, Rózsás Alexandra egy segélyhívó rendszer kialakításával, illetve Püsök László a MagyarApps alkalmazásával, melyről kifejezetten magyar programok tölthetők le. Ez utóbbi egyelőre nem valósítható meg az AppMarketen belül, de egy külön gyűjtőoldalt lehetne készíteni rá.

Az esemény sikerét jelzi, hogy ezúttal kétszer annyian vettek részt a rendezvényen, mint az első alkalommal. A megkérdezettek jó kezdeményezésnek tartották a mobilszolgáltató rendezvényét, de többen jelezték, hogy a hivatalos rész – értve ezalatt a nyitóelőadást – lehetne rövidebb és jobban kellene a szakmai részre fokuszálni.

15%
3990 Ft
3392 Ft
15%
3499 Ft
2975 Ft