Szilvia
5 °C
16 °C

A Facebook az arcképes azonosításban hisz

2011.02.02. 16:18

A sok rosszindulatú program miatt mára minden komolyabb weboldal használ valamilyen módszert arra, hogy megkülönböztesse a robotokat a valódi felhasználóktól. A legelterjedtebb azonosítási forma az úgynevezett CAPTCHA. Ez sem tökéletes módszer, de ez a legelterjedtebb.

A betűszó jelentése: Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart, azaz teljesen automatizált nyilvános Turing-teszt a számítógép és az ember megkülönböztetésére. A módszer lényege, hogy a spamrobotok kiszűrése érdekében a felhasználónak a különböző helyzetekben (például regisztrációnál vagy egy hozzászólás beküldésekor) be kell gépelnie egy képként megjelenő, eltorzított, nehezen felismerhető szöveget.

Bonyolult és idegesítő

Egy szokványos CAPTCHA. Még szerencse, hogy a kis- és nagybetűk nem számítanak...
Egy szokványos CAPTCHA. Még szerencse, hogy a kis- és nagybetűk nem számítanak...

A probléma az, hogy a CAPTHA kijátszására egyre fejlettebb módszereket alkalmaznak a bűnözők, így a weboldalak kénytelenek egyre bonyolultabb, több szóból álló, majdnem a felismerhetetlenségig eltorzított szöveget megjeleníteni a valós felhasználók azonosítására. Ez rengeteg kellemetlenséget okoz, hiszen nagyon könnyű elrontani a ezeket CAPTCHA-kat. Manapság a legtöbb helyen lehetőség van akár hang-alapú azonosításra is, ekkor meg kell hallgatnunk egy angol szöveget, mely néha szintén nehezen érthető, főleg a nem angol anyanyelvű internetezőknek.

Ráadásul, mára komplett iparág épül ki, mely csak azzal foglalkozik, hogy ezeket a védelmi vonalakat emberek alkalmazásával áttörje. A spamküldéssel foglalkozó cégek a fejlődő országokból toboroznak CAPTCHA-fejtőket, akik ezer sikeres megfejtés után kapnak egy dollárt

Karakterek helyett fejek

A világ legnagyobb közösségi oldala rengeteg helyen alkalmaz a rendszerében CAPTCHA-t: már a regisztrációkor meg kell fejtenünk egyet, aztán könnyen belefuthatunk a következőbe, ha túl gyorsan barátkozunk, vagy küldünk üzenetet.

Ismerjük fel barátainkat
Ismerjük fel barátainkat

Ez a módszer kikerülhető, ha egy telefonszám segítségével azonosítjuk magunkat, azonban sok ember nem szereti megadni az egyik legszemélyesebb adatát a Facebookon, és ez a hozzáállás valószínűleg a jövőben sem fog változni, tekintve, hogy a portál arra készül, hogy a fejlesztők számára is elérhetővé teszi a lakcímeket és a telefonszámokat.

A közösségi oldal tehát más megoldást keresett: kihasználva a jellegéből fakadó előnyöket, már egy ideje teszteli az úgynevezett „szociális azonosítást”. A módszer lényege, hogy ezentúl nem betűsorozatokat kell elolvasnunk, hanem barátainkat kell felismernünk. A "szociális azonosítás" a bevezetése fokozatosan történik a portálon: a sokat utazó felhasználók találkozhattak már vele, hiszen a Facebook már eddig is ezt a módszert alkalmazta az azonosításra akkor, ha valaki egymás után földrajzilag egymástól távol lévő helyekről próbált meg belépni a fiókjába.  Valószínűleg bevált a dolog, ezért terjesztik ki most mindenféle azonosításra.

Kérdőjelek

Egyelőre nem lehet tudni, hogy hogyan működik majd pontosan a dolog: előfordulhat, hogy az algoritmus a saját tageléseket is figyelembe veszi majd, márpedig az emberek hajlamosak mindenféle képen megjelölni magukat – például egyszerű szöveget tartalmazókon ­­–, ahol valós, azonosítható arcokkal nem fogunk találkozni. A Facebook fejlesztői blogján megjelent példa szerint 5 próbálkozásunk és minden alkalommal 6 válaszlehetőségünk lesz majd. Matematikailag ez sokkal nagyobb esélyt jelent a gépek számára is, és akkor még nem vettük figyelembe, hogy a legtöbb ember úgy állítja be a profilját, hogy a barátaikat, sőt a tageléseket is láthatja az arra járó robot.

Probléma még az is, hogy a módszer csak a szociális hálókat kezelő oldalakon működik. Igaz azonban az is, hogy egyre több weboldalra tudunk belépni Facebook-, vagy éppen IWIW-azonosítónk segítségével.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?