Hivatalosan is átadták az utolsó internetes címeket

2011.02.04. 12:49
Harminc évvel az IPv4 bevezetése után kiosztották az utolsó internetes címeket, ezzel hivatalosan is betelt az internet. Pánikra nincs ok, az új verziójú címekre való átállás már zajlik, és a legtöbb felhasználó számára észrevétlen lesz.

Az internetcímeket kezelő szervezet csütörtökön különleges ceremónia keretében osztotta ki az utolsó IPv4-es címeket. A címtár kimerülése azt jelzi, hogy a webes világ szerves és átható része lett a modernt életnek.

A közel 30 évig használt címzési módszer 4 milliárd cím kiadását teszi lehetővé. Az új 6-os verzióval - a 128-bites címzési rendszernek köszönhetően - nagyságrendekkel több hálózati eszköz kapcsolható a világhálóra.

Az új IPv6-os protokollal a jelenlegi dinamikus IP-címek helyett akár a világ összes számítógépe kaphat egyedi, állandó IP-címet, és minden internetkapcsolatra képes eszköz is egyedi azonosítóval kommunikálhat egymással.

"Ha az IPv4 világának nagyságát meg akarjuk határozni, és egy képzeletbeli golflabdához hasonlítanánk, akkor ehhez képest az IPv6-é a Nap nagyságával lenne egyenlő" - érzékeltette a különbséget John Curran, az amerikai regisztrációs testület egyik vezetője.  • Hírek
  • Csok