Frigyes
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Az egyház áldását adta az iPhone-os gyónásra

2011.02.09. 11:51

A katolikus egyház Amerikában hivatalosan áldását adta a Confession: A Roman Catholic App című iPhone-alkalmazásra, ami a hívőknek a gyónást hozza el a telefonra. Az alkalmazás jelszóval védi a megvallott bűneinket, és a tízparancsolatra épülő menürendszerben navigálva adhatjuk meg benne, hogy pontosan miben vétkeztünk.

Az egyház közleménye kiemeli, hogy az alkalmazás ugyan segít abban, hogy szembenézzünk a bűneinkkel és a lelkiismeretünkkel, de a bűnök alól feloldozást csak pap adhat, így a telefonos gyónás semmiképpen nem helyettesítheti a személyeset. A program igazi haszna így az egyház számára az, hogy a hívőket visszairányítja a templomba.

Az alkalmazás a magyar App Store-ban is elérhető, az ára 1,59 euró, vagyis 430 forint. A fejlesztőcég saját bevallása szerint papokkal, teológusokkal, és magas rangú egyházi tisztségviselőkkel kooperálva készítette el a programot, hogy az mindenképpen hű legyen a katolikus hagyományokhoz.

A Vatikán az utóbbi hónapokban látványosan igyekszik haladni a korral, és megmutatni, hogy nem utasítja el a technikai vívmányokat, január végén például XVI. Benedek személyesen áldotta meg az internetes közösségi oldalakat.