Belehalt egy kínai férfi a maratoni online játékba

2011.02.22. 13:56

Kómába esett és meghalt egy harmincéves férfi, miután három napon át gyakorlatilag szünet nélküli játszott online Peking külvárosának egyik internetkávézójában - tudósított a tragédiáról a kínai média kedden. A férfit, miután elvesztette az eszméletét, a közeli rendelőintézetbe szállították, de már nem tudták megmenteni az életét. A helyiek közlése szerint egy hónapon belül több mint 10 ezer jüant, vagyis több mint 300 ezer forintot költött internetes játékokra, és három napon át szinte alig mozdult el a képernyő elől.

A rendőrség a nyomozás érdekében lefoglalt több számítógépet, de nem vett őrizetbe senkit, és kizárta az idegenkezűséget. A beszámolók szerint a kis helyiségben alig fél tucat gépet üzemeltettek a vállalkozók. Az eset ismét ráirányította a figyelmet a Kínában immár tízmilliókat érintő és egyre terjedő internetfüggőségre. Egyes felmérések szerint a tizenévesek körében már 33 millió körül van a számítógépezés rabjainak száma.

Az ázsiai országban évek óta lebegtetik a sajtóban a pszichológus szakemberek, hogy hivatalosan is szellemi zavartságot előidéző betegséggé nyilvánítják az internetfüggőséget, miközben a kezelésére már több száz, erre szakosodott rehabilitációs központ jött létre. Köztük volt olyan magánkezdeményezés is, amelyet végül a hatóságok - az ott alkalmazott erőszak miatt - bezárattak.

Kutatók azt is megállapították, hogy a kínai szülők nagy része, akik számára idegen és ismeretlen az internet világa, nem is igazán tudja megvédeni gyermekeit a világháló káros hatásaitól. Újabban azonban az online játékok szolgáltatóinak olyan technikai megoldást kell biztosítaniuk, amely lehetővé teszi a szülői ellenőrzést, adott esetben a gyermek letiltását is.

Kínában jelenleg közel 460 millió internethasználót tartanak nyilván, számuk másfészeresét teszi ki az Egyesült Államok teljes népességének. 2010-ben mintegy húsz százalékkal több internetezőt mért a statisztika, mint egy évvel korábban. Mobiltelefonját több mint 300 millió kínai használja a világhálón való szörfölésre.  • Tippek
  • Árfolyam