Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Az Intel bejelentette a Thunderboltot

2011.02.24. 15:46

Az Intel bejelentette a Thunderbolt technológiát, ami egyszerre képes nagysebességű adatátvitelre és hd-videojel továbbítására. A 10Gbps sebességre képes technológián egy teljes hd-felbontású film 30 másodperc alatti szalad át. Elsőként az Apple most bejelentett laptopjaiban, a MacBook Prókban bukkan fel ez a rendszer, mivel a két cég együtt fejlesztette azt ki.

Kettőt egyszerre

Az Intel közleménye szerint a „Light Peak” kódnéven futó Thunderbolt technológia célja a különféle eszközök összekapcsolásának leegyszerűsítése, és a multimédiás tartalmak másolásának felgyorsítása. A cél az volt, hogy egyszerre lehessen adatot és hd-videojelet továbbítani ugyanazon a kommunikációs csatornán, amit a Thunderbolt a PCI Express a DisplayPort összekapcsolása segítségével ér el.

A PCI Express felület szinte bármilyen eszközhöz hozzákapcsolható, míg a DisplayPort 1080p-nél is nagyobb felbontású kijelzőket és akár nyolccsatornás hangot is képes kiszolgálni. A technológia teljes mértékben kompatibilis a jelenleg elterjedt DisplayPort monitorokkal és adapterekkel (amik leginkább Apple-berkekben ismertek). Minden Thunderbolt technológiára épülő eszköz azonos kapcsolófelülettel bír, így a felhasználók egyszerűen egymás után, elektromos vagy optikai kábelekkel kapcsolhatják össze eszközeiket.

„A HD felbontású tartalmakkal való munka veszi igénybe a számítógép legtöbb erőforrását a felhasználók életében” – mondta Mooly Eden, az Intel PC Client csoportjának ügyvezető igazgatója. „A Thunderbolt technológia segítségével az Intel a profik és az átlagos felhasználók számára is felgyorsította és egyszerűbbé tette az egyre több helyet elfoglaló multimédiás tartalmakkal, zenékkel, videókkal zajló munkát.”

A 10Gbps átviteli sebesség lehetővé teszi a nagyobb méretű médiafájlok gyorsabb átvitelét, így kevesebbet kell várni videót lejátszásánál vagy szerkesztésénél. Az adatok eltárolása és visszaállítása is gyorsabban történik, így az archivált tartalmak elérése is gyorsul. A mobil számítógépek felhasználóinak is könnyebb lesz a dolguk azáltal, hogy egyetlen vezeték segítségével bővíthetik az ultravékony laptopjaik adatátviteli és megjelenítési képességeit.