Miklós
-5 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

Startolt a maratoni robotbotséta

2011.02.24. 12:29

A start előtt a mezőny tagjai bemelegítettek: térdhajlításokat végeztek, és karlengetéssel üdvözölték a közönséget. Futásnak persze nemigen nevezhető a verseny, mivel várhatóan négy napig tart, míg a géplények teljesítik a 42 kilométer és 195 méter hosszú távot - így aztán a nézők közül nem sokan fogják végigülni.

A világon ez az első ilyen viadal, csakis kétlábú robotok indulhattak rajta. A mezőny nem túl népes, mindössze öt robot vágott neki a 42 kilométernek, melyet fedett pályán tesznek meg körbe-körbe járva. Összesen 422 környit botorkálnak majd, a pálya kerülete 100 méter.

Egyik robotatléta sem nagy: a legmagasabb közülük is csupán térdig érő, 44 centis. Verseny közben kaphatnak új elemet vagy akkumulátort, és szerelést is végezhetnek rajtuk, ha netán javításra szorulnának. Ha elesnek, csakis saját magukra támaszkodva állhatnak fel, gazdáik nem segíthetik fel őket.


Aki szeretné végigizgulni a négy napot, az itt megteheti. Az infravörös képekhez hasonlatos látványt az egyik versenyző közvetíti: a maratoni futás fejleményeit az ő szemszögéből vetíti a kamera, amelyet a fejére szereltek.