Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Mire jó a Thunderbolt?

2011.02.25. 14:59
Csütörtökon megjelent egy áttörést hozó új csatlakozószabvány, az adatátviteli és a videós csatornákat egyesítő, 10 gigabites Thunderbolt. Először az új Macbook Pro laptopokon lesz elérhető, és az Apple nagyjából egy év előnyt szerzett riválisaival szemben. Kérdés, hogy a riválisokat ez érdekli-e.

A Thunderbolt fejlesztésének az alapja az eredetileg Light Peak néven ismert optikai csatlakozó, amellyel az Intel egy alacsony késleltetési idejű (8 nanomásodperces), nagy sebességű (mindkét irányban 10 gigabites) átviteli módszert akart bevezetni. Fontos újdonsága, hogy jelentősen csökkentették az eszközök közti háttérkommunikációt, tehát a tényleges sebesség sokkal jobban megközelíti az elméleti maximumot, mint mondjuk az usb 3.0 esetében. Az usb 3.0 az ígért 5 gigabitből nagyjából 3 gigabitet tud kihozni.

Csakhogy az Intelnek gondot okozott az üvegszálas vezetékek magas ára, ezért inkább összekötötte a Light Peaket az Apple DisplayPortjával, és végül rézdrótos vezetéken valósította meg a nagy adatátviteli sebességet. Így viszont már hülyeség lett volna megtartani a Light Peak nevet, hiszen nem optikai a csatlakozó, ezért átkeresztelték Thunderboltra. A rézdrót előnye, hogy energiát továbbít, tölti az eszközöket, hátránya azonban a rövid, csupán 3 méter körüli hossza. A jövőben az optikai kábel több tíz méterre növelheti a kábelhosszt, ám ez nem továbbít majd elektromos áramot.

Az új csatlakozó nem kompatibilis az usb-vel és bővítőkártyán sem építhető bele a számítógépekbe. Olyan alaplapot kell venni, amin eleve rajta van a Thunderbolt vezérlőcsipje, amelynek közvetlen kapcsolatban kell lennie a rendszer videós és PCI Express vezérlőivel. Az Apple emiatt szerzett előnyt a riválisaival szemben, a többi pc-gyártó talán jövő tavasszal dobja piacra a thunderboltos számítógépeit.

Gyorsulási verseny a szakadék peremén?

Fölösleges aggódni a Thunderbolt hiánya miatt, mert egyelőre nincs olyan eszköz, amely ki tudná használni a sebességét.  Az Intel prototípus eszközökkel ért el egy demonstráción 6,25 Gbps sebességet, de a jelenleg kapható gyors SATA merevlemezek is legfeljebb 6 gigabitet tudnak. Könnyebb lesz kihasználni a Thunderboltnak azt a funkcióját, hogy az eszközök sorba köthetők. Például a Macbook Próra kötött külső merevlemezre ráköthető még egy monitor is, amely így is meg tudja jeleníteni a számítógépen lejátszott 1080p felbontású filmeket.

A Thunderboltot az első év(ek)ben a profi felhasználók használják majd, a nagy adatátviteli sebesség például fotók és filmek továbbításánál lehet előnyös. Az Intel is közölte, hogy az eszközök eleinte drágábbak lesznek, valószínűleg sokkal drágábbak az átlagos usb-seknél. Sok a hasonlóság a Thunderbolt és a Firewire között. Azt is inkább a profik használták ki, egészen addig, amíg az Apple ki nem vonta a forgalomból, és át nem állt a szélesebb körben elterjedt usb-re. Ugyanez megtörténhet a Thunderbolttal is, ha a többi gyártó marad a jól bevált usb-nél.