Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Kipróbáltuk az iPad 2-t

2011.03.02. 21:18 Módosítva: 2011-03-03 10:30:22
Bemutatták az Apple iPad második generációját, ami számos ponton előrelépett elődjéhez képest, hardvere körülbelül olyan teljesítményre képes, mint a most megjelenő konkurenciáé. Kipróbáltuk, gyorsteszt.

Szerdán mindenkit meglepett Steve Jobs: a lapok már halálhírét keltették, mégis ő mutatta be az iPad 2-t. Az Apple új tabletje kétmagos Apple A5 processzort, kilencszer erősebb grafikus gyorsítót, elő- és hátlapi kamerát kapott, miközben 33 százalékkal vékonyabb és 15 százalékkal könnyebb lett elődjénél, az akkumulátorkapacitás azonban tíz óra maradt.

Gyors próba

Londoni tesztünkben arra voltunk kíváncsiak, mi látszik a fejlesztésekből. A fizikai méretek megváltozása mindenesetre biztosan: az új iPad vékonyabb, mint az iPhone 4, és bár az előző generációhoz képest végrehajtott 15 százalékos súlycsökkentés nem tűnik soknak, azért bőven érezhető.

Újdonság a fehér szín megjelenése is, talán ez a legszembetűnőbb változás az előző generációhoz képest. Meg a két kamera: az előlapi vga, ami sötétben, mesterséges fénynél kissé zajos képet csinál, a hátlapi optikáról nem tudtunk meg sokat, 720p felbontású hd-videót rögzít, de a fényképek felbontása még az Apple.com-on lévő leírásból sem derül ki.

Erősebb hardver

A gép határozottan gyors, bár ezt még nem igazán lehet most kipróbálni, hiszen iPad 2-re optimalizált játékok még nincsenek, a hagyományos alkalmazások, a böngészés, a Google Maps Street View meg eddig is szaggatás mentesen volt élvezhető. Egy jellemző teljesítményprobléma volt eddig az iPaddel, a kevés memória: ez főleg akkor mutatkozott, amikor hosszabb weboldalakat görgettünk végig, és sokszor lemaradt a megjelenítés a görgetés sebességétől: üres lapot láttunk, és csak egy-két másodperces késéssel érkezett meg a kép. Ez azonban látszólag nem sokat változott, ha először hozunk be egy weblapot, majdnem ugyanolyan sokáig tart a betöltés, másodjára meg nagyrészt megszűnik a probléma mindkét modellnél.

Megpróbáltuk leterhelni a gépet, de nem sikerült: akármilyen alkalmazást futtattunk, a kétmagos A5 processzor hűvös maradt, miközben a körülbelül másfél hete kipróbált Samsung Galaxy Tab 10.1 volt, hogy komolyan melegedett: persze az a Flashtől, ami az iPaden elő sem hozható, ennek megfelelően itt nem is szaggatott a böngészés, nem pörgött fel a processzor, mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy melyik a fontosabb. A piac majd eldönti, hogy mit akar.

Az árak változatlanok, a legolcsóbb wifis modell 499 dollár, a legdrágább 3G-s pedig 829 dollár. Mindegyik típusból van 16, 32 és 64 gigabájtos változat.

Előzmények

Az első iPadet 2010 januárjában mutatták be, áprilisban kezdték meg a forgalmazást, Magyarországra csak tavaly ősz végén futott be. Ez volt az Apple első tabletje, ha nem számítjuk az 1993-as Newtont, amiből annak idején a PDA-termékcsoport nőtte ki magát.

Az iPad azonban sokkal sikeresebb lett rokonánál: alig nyolcvan nap alatt hárommilliót adtak el belőle, pedig akkor még csak néhány országban árulták. Később több tucat országban bevezették, és tavaly év végéig 14,79 millió darab fogyott belőle. Bár voltak tabletszerű termékek korábban is, az Apple készüléke lehelt életet ebbe a termékkategóriába, amit jól jelez, hogy 2010. második negyedévében az összes ilyen készülék 95 százaléka iPad volt.

Az Apple kétszer három modellt árult: volt egy wifis és egy 3G-s, gps-es széria, mindegyikből 16, 32 és 64 gigabájtos verzió, más eltérés azonban nem volt a modellek között.

A gép processzora a részben saját fejlesztésű, 1 gigahertzes Apple A4-es volt, memóriából 256 megabájt került a készülékbe, aminek 9,7 colos kijelzője 1024x768 pixelt tud megjeleníteni. A 680-730 grammos iPadek sokban hozzájárultak ahhoz, hogy a vállalat bevételei 78 százalékkal nőttek egy év alatt, és elemzők szerint 2011-ben is ezek a készülékek adják majd a tabletpiac jelentős részét.

Komoly verseny

Az iPad 2-nek elődjénél jóval keményebb ellenfelekkel kell megküzdenie, hiszen a korábbi modell lényegében légüres térbe érkezett és hónapokon át nem volt komolyan vehető vetélytársa. Most azonban már felsorakozott a konkurencia. A HP TouchPad 9,7 colos kijelzőjén 1024x768 pixel jelenik meg, processzora kétmagos és 1,2 gigahertzes, 1 gigabájt memória van benne, háttértára 16-32 gigabájt, egyetlen kamerája 1,3 megapixeles, megjelenése nyárra várható. Kérdés, hogy mennyibe fog kerülni, hátránya a késői premier, előnye, hogy a Palm remek webOS-ének továbbfejlesztett verziója fut majd rajta.

A Motorola Xoom 1 gigahertzes, bivalyerős Tegra 2 processzort kapott, 10,1 colos kijelzője 1280x800 pixeles, 1 gigabájt memória és 32 gigabájt háttértár van benne, előlapi kamerája 2, hátlapi 5 megapixeles, hasonló lesz tehát, mint a Samsung Galaxy Tab 10.1 Előnye, hogy ennek a legerősebb a hardvere a mezőnyben, hátránya, hogy 600-800 dollárba kerül, tehát meglehetősen drága.

A harmadik nagy vetélytárs a 7 colos, 1024x600 pixeles kijelzővel, 1 gigabájt memóriával, 16-64 gigabájtos háttértárral, 3 és 5 megapixeles kamerával, 1 gigahertzes kétmagos processzorral szerelt BlackBerry PlayBook, aminek az ára 500 dollártól indul. A tablet előnye az alacsony ár és hogy egy eleve tabletekre fejlesztett operációs rendszer fut majd rajta, hátránya a kis méret (a nagy gyártók egyre inkább tíz colban gondolkoznak), meg néhány megkötés a Blackberrytől.

Az látszik, hogy a mostani bejelentésekkel az iPad 2 hardvere körülbelül olyan erős lett, mint a konkurenciáé, azonban az Apple tabletje kerül a leghamarabb a piacra, ára ennek a legalacsonyabb és a szoftverkörnyezet is az iPadre a leggazdagabb. Az iPad 2 az Egyesült Államokban március 11-től kapható, még két tucat másik országban március 25-én jelenik meg.

Elindult a harc.