István, Vajk
19 °C
33 °C

Megjelent a Microsoft táblagépes rendszere

2011.03.02. 15:36
Március 1-én elérhetővé vált a telefonokon és tableteken is futtatható Microsoft Windows Embedded Compact 7 operációs rendszer végleges verziója.

A Microsoft letöltőközpontjában elérhető a korábban Chelan kódnéven ismert Windows Embedded Compact 7 operációs rendszer végleges verziója. Az Embedded Compact azt a verziót jelöli, amelyet elsősorban orvosi eszközökre, ipari berendezésekre és kereskedelemben használt gépekre telepítenek.

Valamint telefonokra és táblagépekre. A Microsoft szerint ez még nem az a Windows, amire a rajongók vártak, a szoftvergyártó szerint a teljes Windows 7 sokkal jobb a táblagépekre. A Microsoft szerint a Compact 7 jó a médialejátszókra, de aki a tartalmakat nemcsak lejátszani, hanem szerkeszteni akarja, annak a Windows 7 a jó választás.

Az első valódi táblagépes oprendszer pedig a Windows 8 lesz, de erre még sokat kell várni. A Windows 8 megjelenése valamikor 2012-ben várható, és addig a riválisok, az Apple és a Google meghódíthatják a táblagépek most kialakuló piacát.

A Windows Embedded Compact 7 támogatja az ARM processzorokat, új médialejátszót kapott, a böngészője az Internet Explorer 7-re épül, futhat rajta Flash 10.1 és Silverlight Embedded. Az utóbbival például szép interfészeket készíthetnek a gyártók. Szinte minden elérhető benne, ami egy jó táblagép összerakásához szükséges.

Nagyon jó rendszer lett az okostelefonokon futó Windows Phone 7 is, amely Windows Embedded Compact 7 elődjére, a Windows CE-re épül. A Microsoft tehát már bebizonyította, ezzel a rendszerrel gyors és vonzó eszközöket lehet készíteni.

Ne feledjük, a Microsoft azt is bebizonyította, hogy mennyire nem ismeri a táblagépek piacát. Próbálta meggyőzni a világot, hogy a Windows XP jó lesz a táblagépekre, majd amikor megbukott a kezdeményezés, kiszállt a táblagépek piacáról. Első volt, de átadta a helyét az Apple-nek.

Szerdán nem is az arra figyel a világ, hogy mi van a Microsofttal, hanem arra, hogy Steve Jobs milyen új táblagépet húz elő a borítékjából.