Megjelent a Seagate 3 TB-os merevlemeze

2011.03.02. 16:55

A Seagate bemutatta a 3 terabájtos Barracuda XT merevlemezét, amelynek a használatához nincs szükség extra hardverre vagy drága szoftverre. A rivális Western Digital már januárban bemutatta a 3TB-os vincsijét, de annak használatához egy HighPoint Rocket 620 típusú SATA vezérlőkártyát is be kell építeni a számítógépbe, hogy a szoftverek elérjék a 2,1 terabájton túli tartományt.

2,1 terabájt mindenre elég lesz

Harminc évvel ezelőtt a belső merevlemezek logikai blokkjainak címzésében (LBA) 2,1 terabájtnál húzták meg a határt. Az LBA határozza meg a merevlemezen tárolt adatblokkok helyét. A régebbi operációs rendszerek, mint például a Windows XP, az alaplapi BIOS-ok és eszközmeghajtók nem kezelik a 2,1 TB-nál nagyobb merevlemezeket. Extra szoftverekkel vagy hardverekkel lehet átlépni ezt a határt. (Megoldás lesz a 2007-es UEFI szabvány használata, de ez még nem túl elterjedt.)

A Barracuda XT ugyanúgy csatlakoztatható a számítógéphez, mint az összes többi merevlemez, és a Windows segítségével kezelhetők a partíciói. A Windows XP csak a 2,1 TB fölötti 900 GB-os kapacitást éri el, a Windows Vista és a 7 viszont felismeri a 2,1 TB-os részt. A DiscWizard firmware telepítése után a felhasználó át tudja állítani a partíciók méretét, de egyetlen 3 TB-os partíciót nem tud létrehozni.  • Hírek
  • Hírek