Új iPadet jelent be az Apple

2011.03.02. 18:47

Llerántották a leplet az iPad új változatáról. Vékonyabb lesz. Gyorsabb. Rengeteget eladnak belőle. Legalábbis erre számít mindenki, aki árgus szemekkel figyeli az Apple minden lépését.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Apple lemaradt a riválisai mögött. Év elején tucatnyi androidos táblagép jelent meg, amelyekben már kétmagos processzor van, miközben nem drágábbak az egy évvel ezelőtti technológiákat felsorakoztató iPadnél. Egyértelműen arra számítunk, hogy az Apple is kétmagos processzorra vált, amivel jelentősen csökkentheti a tablet fogyasztását.

    Mivel a tablet egyik fontos funkciója a digitális újságok megjelenítése, ami nem igényel komoly processzort, számítunk rá, hogy megmarad a gyengébb verzió is. Az Apple bőven ráér az első iPad nyugdíjazására, viszont az olcsóbb készülék jelentősen növeli a felhasználói bázist. Egy év múlva több potenciális vevő lesz az iPad 3-ra.

    Bár Steve Jobs viccet csinált a rivális gyártók 7 hüvelykes táblagépeiből, a kisebb méret is jó lehetőség arra, hogy legyen a piacon egy olcsóbb modell is.

    Kihagyhatatlan kellék a kamera. Nem hiszem, hogy Steve Jobs ép eszűnek látja azokat, akik tablet hátlapjára szerelt kamerával akarnak HD-videót készíteni bármiről, a kijelző oldalán viszont lenne értelme a kamerának. Tízhüvelykes kijelzőn videotelefonálni nagy élmény lehet.

    Egy komolyabb dokkolóval is előrukkolhatnak, amin van usb, sd-kártyaolvasó. Így már egészen olyan lenne az iPad, mint egy pc.

  • Steve Jobs megjelenését ovációval fogadták az újságírók. Az Apple vezére először a könyvekről beszél, az iBooks boltban kevesebb mint egy év alatt 100 millió könyvet adtak el. Most a Random House is csatlakozik hozzájuk, így 17 ezer könyvvel bővül a kínálat. Most 2500 kiadó van a rendszerben, és köztük van a hat legnagyobb.

  • Nemrég fizetett ki az Apple összesen 2 milliárd dollárt a fejlesztőknek, és nem olyan rég szállították le a 100 milliomodik iPhone-t. kilenc hónap alatt 15 millió iPadet adtak el. Nem rossz eredmény. Az Apple bevételeinek nagy része már a pc-korszak utáni termékekből jön. Most azért gyűltünk itt össze, hogy egy pc-korszak utáni terméket mutassunk be - mondja Steve Jobs. Most 65 ezer alkalmazás elérhető az iPadre, a riválisok (Android, webOS) felköthetik a gatyájukat.

    Az evolúció
    Az evolúció
  • Senki nem tudja olyan jól fényezni önmagát, mint az Apple. Egy videót játszanak le, amelyben a kaliforniai vállalat vezéreitől az iskolaigazgatón át az egyszerű emberekig mindenki arról beszél, hogy milyen jó az iPad.

  • Steve Jobs szerint mindenkinek lesz tabletje, de nem érik utol az iPad 2-t. Hát persze. Az új iPadben kétmagos A5 processzor van, sokkal gyorsabb az elődjénél. Jobs azt állítja, hogy az iPad 2 processzora kétszer gyorsabb, mint az elődjéé, a grafikus teljesítmény a kilencszeresére nő, miközben nem fogyaszt több áramot az új gép.

  • Sokat elárul az Apple mérnöki tudásáról, hogy a második iPad vastagságát 33 százalékkal sikerült csökkenteni, az egész csak 8,8 milliméteres. A kütyü súlya 680 grammról 590 grammra csökken. Két színben lesz kapható, fehérben és feketében.

    8.8 miliméterre vékonyodott az új iPad
    8.8 miliméterre vékonyodott az új iPad
  • Az iPad 2 ugyanannyiba kerül, mint az elődje. A legolcsóbb wifis változat 499 dollár, 16, 32 és 64 gigabájtos tárhellyel lesz kapható. A 3G mindegyik változatnál 130 dollár pluszt jelent. Az Egyesült Államokban péntektől kapható, március 25-én még 26 országban megjelenik.

  • A következő körben a kiegészítőket sorolja el Jobs. Lesz például hdmi-kábel, 39 dollárért, amellyel 1080p videókat lehet lejátszani a tévén. Ez tölti is az iPadet. Lesznek intelligens tokok, például egy hajtogatható változat, amely kinyitásakor azonnal feléleszti az iPadet, becsukásakor lezárja azt.

  • Scott Forstall lépett a színpadra, hogy az iOS 4.3 rendszer újításairól beszéljen. Átvették a Mac OS X javaScript motorját, így az iPad böngészője kétszer gyorsabb, mint ezelőtt. A változások az iPhone 4-et is érintik, a telefon ezentúl wifi hotspotként is működik.

    Megjelent az iPaden a Photo Booth alkalmazás, amellyel fotókat és videókat készíthetnek a felhasználók. Ez a kijelző fölötti kamerával működik. Természetesen a FaceTime sem maradt ki, lehet nagy kijelzőn videotelefonálni. Másik iPadet, iPod Touch-ot, iPhone 4-et vagy Mac gépeket lehet így felhívni.

  • Két új szoftver készült az iPadhez, és Steve Jobs azzal próbálja megnyugtatni a fejlesztőket, hogy nyugodtan készíthetnek ezeknél jobbat, ha tudnak. Az első az iMovie filmszerkesztő. Érintőkijelzőn lehet videókat vágni, a kész klipek AirPlay-jel átjátszhatók az Apple TV-re. Van hangalámondás, amit az iPad mikrofonjával lehet felvenni, és még az iTunes könyvtárból kivett számok is felhasználhatók.

  • Megjelent az iPaden a Garageband nevű szoftver is, amit korábban Mac gépeken láthattunk. Virtuális zongorabillentyűk képe fölött lehet kopogtatni a kemény üveg kijelzőt. Kíváncsi vagyok, mennyire élvezetes ezen zenélni. Inkább tűnik vakításnak, Jobs-féle hókuszpókusznak, mintsem hasznos alkalmazásnak. Kocsis Zoltán biztosan nem ezen fogja eljátszani a legújabb darabját.

  • Az Apple vezére a bemutatók után megint a színpadra lépett, hogy még egyszer elmondja, mennyire lenyűgözi, amit eddig bemutattak. Ismét elmondta, hogy 2011 egészen biztosan az iPad 2 éve lesz.

  • Kollégánk kint van az Apple európai sajtórendezvényén, hamarosan egy teszttel jelentkezünk.