Negyedik helyen állunk a spamküldési világranglistán

2011.03.10. 09:13
A Magyarországról februárban kiküldött emailek 85,5 százaléka számított levélszemétnek, ezzel az aránnyal negyedik az ország a világranglistában - derül ki a Symantec legfrissebb felméréséből.

A kéretlen reklámlevelek terén Kína vezeti a listát, az ország levélforgalmának 88,1 százaléka spam. Az Egyesült Államokban és Kanadában a levelek 81,4 százaléka számít kéretlen üzenetnek, míg Angliában ez az arány 81,1 százalék.

A jelentés szerint a világon minden 290. e-mail vírussal fertőzött, ez főként a károkozók egyidejű támadásának, ezen belül is a Zeus, a Bredolab és a SpyEye vírusoknak köszönhető. Az eddig inaktívnak tekintett Bredolab vírus ismét életre kelt, és újra népszerű a károkozó programok körében. A múlt hónapban a MessageLabs szűrői a Bredolab trójai vírus 40 különböző variánsát azonosították, amelyek a felderített spamek 10,3 százalékát alkották.

Február első két hetében a MessageLabs Intelligence négy különböző alkalmazást is felfedezett, amelyek fő feladata a Zeus, Bredolab és a SpyEye vírusok struktúrájának átalakítása és különböző variánsok létrehozása volt.

Az elmúlt évben feltűnően elszaporodtak a PDF formátumba rejtett kártékony programok. Ez a formátum tűnik a legalkalmasabb vírushordozónak, 2009-ben a vírusok 52,6 százaléka használta ezt a módszert, míg 2010-re az arány 65 százalékra növekedett. Ha ez a tendencia továbbra sem változik, 2011-re a célzott támadások 76 százalékát alkotják majd a PDF-alapú vírusok.  • Hírek
  • Árfolyam