Kétkijelzős monstrum a tabletek korában

2011.03.12. 20:51
Két nap tesztelés után is zavartan állunk az Acer Iconia laptopja előtt – azon túl, hogy jól néz ki, mire lehet használni a két kijelzős gépet? Dolgozni kényelmetlen, újra meg kell tanulni gépelni, kép- és filmnézésre tökéletes, és bizonyos játékokat is jó játszani rajta. De utazáshoz már nem ajánljuk, mert nehéz és nem bírja sokáig az aksija.

Valami nem stimmel, lemaradt a billentyűzet – csodálkozott rá egyik kollégám az Acer legújabb laptopjára, a fizikai billentyűzet nélküli Iconiára. És valóban, a laptop két 14 colos (1386x768 pixeles felbontású) kijelzőből áll, melyek közül az egyikre billentyűzetet vagy egyedi kezelőfelületet is tehetünk. Fizikai billentyűzet nincs, és sajnos a két kijelző sem cserélhető fel egymással, kötelezően az alsó van alul, a felső felül.

Kettő az egyben

Két kijelző meghajtásához, de főleg ahhoz, hogy használható is legyen a gép, erős belsőre van szükség. Ebben nem csalódunk, egy Intel Core i5-ös processzort tettek bele, 4GB memóriát. A felső kijelzőt egyébként teljesen is ki lehet hajtani, vagyis egy nagy lapos kijelzőt kapunk – a böngészőt például ki is lehet terjeszteni mindkettőre. Így az Index kezdőlapjának nagy részét egybe is megnézhetjük, persze csak akkor, ha elég erősek vagyunk fél kézzel tartani a gépet, hogy a másikkal navigáljunk.

Maga a gép nagy és nehéz, a 14 inches kijelzők önmagukban is jelentős súlyt képviselnek, ez nem az a gép, amit mindenhová magammal cipelnék. A nagy kérdés persze, hogy mennyi ideig bírja az akkumulátor a két kijelző működését. Bekapcsolt wifivel, nagyjából fél fényerővel két órát ígér a négycellás akkumulátor, pedig csak netezek és cikket írok. Utazásra sem a legjobb választás, még egy közepesen hosszú filmet sem lehet megnézni rajta.

Játékra jó

A laptopot nem munkára szánták, ha az lett volna a cél, lenne benne billentyűzet is. Leginkább szórakozásra, film- és képnézésre, zenehallgatásra, játékra való a gép. Ebben segít az Acer Ringnek nevezett kezelőfelület, melyet az alsó kijelzőn tudunk előcsalogatni. Egy gyűrű tekergetésével tudjuk behozni a különböző alkalmazásokat, a tableteken megszokott mozdulatokkal tudunk végigfutni a playlisten vagy a képeken. Nagy meglepetés nincs, megbízhatóan működik ez a funkció.

Sokkal érdekesebb a játékélmény. Egyszerű, a gépen alapból megtalálható játékokat próbáltunk ki, mint a Mahjong, Passziánsz, Plants vs Zombies – érdekes nem egérrel játszani, hanem kézzel hadonászva. Kipróbáltunk egy tipikus mászkálós/feladatmegoldó játékot is (az Escape from Pompeii-t), vagyis az egy szobában állunk és a használati tárgyakat összeszedve kell továbbmenni. Itt kifejezetten jó volt az érintős játékmód, összegezve tehát elmondhatjuk, hogy játékra kifejezetten jó a gép. Legalábbis a stratégiai, nyomozgatós játékokra mindenképpen, lövöldözősre már nem biztos.

Újra megtanultam írni

A billentyűzettel külön kell foglalkozni. Egyrészt azért, mert nincsen fizikai billentyűzet – ezt a tabletet használók már megszokhatták, most egy laptopban látunk ugyanilyet. A másik, hogy pont a fizikai billentyűk hiánya miatt, bármilyen billentyűzetet be lehet rajta állítani – a magyartól kezdve a ciril betűkön át az arabig. Ez óriási előny annak, aki több nyelven is szokta használni a gépét, több billentyűzettel.

A billentyűzet leütési hangjának erősségét is meg lehet adni. Én elsőre némára állítottam be, majd kicsit feljebb csavartam a hangerőt. Néhány óra után megint elnémítottam és rá kellett jönnöm, hogy bizony kell a visszajelzés, kevesebbet ütök mellé, ha van egy kis hangja a billentyűk leütésének még akkor is, ha ez a hang a régi írógépekére emlékeztet.

Ezt a cikket is az Iconián írom, eleinte nagyon sok volt a félreütés, de a cikk vége felé már teljesen megszoktam fizikai billentyűk nélkül írni. Nagyon furcsa érzés, nem tudom, hosszabb távon mennyire jönne be, így két napig még elviselhető volt. Persze az is lehet, hogy ezt kell megszokni, hiszen ez lesz a jövő? De csak akkor, ha kitalálnak valamit az ujjlenyomatok ellen, rendkívül csúnya mindkét kijelző alig néhány órás használat után.

Mire jó?

A tapipadról még néhány szót: van neki, persze ez sem fizikai és elég kicsi. Ha már rajzoltak oda tapipadot, akkor rajzolhattak volna nagyobbat is. MacBookokhoz szokott kollégák is egyből leszólták, hogy miért nem multitouchos – lehetne az valóban, de minek? Hiszen érintőkijelzős, oda teszem az egeret, ahová akarom a képernyőn egy érintéssel.

A végére marad a kézírás, ha nagyon akarjuk, akkor az ujjunkal is írhatunk és a szoftver fel is ismeri. Egyelőre csak az angol szöveget, de nem is kell szépen írni ahhoz, hogy rájöjjön, melyik szót akartuk leírni – illetve tucatnyi szóból kiválaszthatjuk azt, amit le akartunk írni. Nem vártunk sokat, de annyit pont kaptunk.

Összefoglalva, két napot használtuk az Iconiát és nem sikerült rájönni, hogy mire lehet igazából használni. Annyi bizonyos, hogy villogni lehet vele, elsőre mindenkinek tetszett, másodjára már a gyakorlati kérdések jöttek, hogy mennyire kényelmes gépelni, mire használható az alapfunkciókon kívül.  • Hírek
  • Bankszámla