Katalin
-2 °C
3 °C

A Hungaroton teljes kínálata megjelenik az iTuneson

2011.03.16. 10:21

A Hungaroton Records Kft. teljes kereskedelmi forgalomban levő, mintegy 2500 albumos kínálata elérhetővé vált az Apple iTuneson – közölte a lemezkiadó. A cég 2010 tavaszán kezdte meg az archív és a már forgalomban lévő kínálatának digitalizálását, elsőként a legrégebbi és különleges felvételek feldolgozása történt meg, majd ezt követte a különösen keresett és népszerű albumok konvertálása.

A kiadó az eddigi tapasztalatok alapján bizakodó: a nemzetközi értékesítés csak az iTunes áruházban értékében már most meghaladja a magyar letöltések teljes forgalmát, és exponenciálisan nő. Az eddigi vásárlók és vásárlások 35 százaléka az Egyesült Államokból, 50 százaléka az Európai Unióból érkezik, a fennmaradó forgalmon pedig egyenlő arányban Japán, Kanada és Ausztrália osztozik – közölte a cég.

A teljes képhez ugyanakkor hozzátartozik, hogy a Hungaroton felvételei digitális formában Magyarországon március óta már nem vásárolhatók meg, azaz a hazai piacon e csatornán keresztül nem folyik be a céghez árbevétel. Az egykori hazai monopolkiadó dalait korábban az Origo zeneáruháza és a Songó is árulta az interneten, de mindkét bolt lehúzta a rolót – utóbbi éppen e hónap elején. Az Apple iTunes pedig – amint az ismert – a magyarországi vásárlók számára nem hozzáférhető.