Erhard
2 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Internetes népszámlálás lesz Szlovákiában

2011.03.19. 14:16
Idén az Európai Unió összes államában népszámlálást tartanak, és aki nem szereti a kérdezősködést, az interneten is kitöltheti a kérdőíveket. Szlovákiában május 13-án kezdik az adatgyűjtést, Magyarországon október elsején.

Szlovákiában az idei népszámlálás az első, amelyen interneten is kitölthetők a kérdőívek - írja a pozsonyi Új Szó című napilap, és arra is felhívja a figyelmet, hogy az elektronikus rendszer segítségével a külföldön élő szlovákiai magyarok is részt tudnak venni a népszámlálásban.

Aki nem akarja, hogy a számlálóbiztos kérdezze ki és írja le az adatait, annak ezt előre jeleznie kell. A számlálóbiztosok május 13. után keresik fel a háztartásokat, és mindenkinek adnak egy azonosító számot. A népszámlálás anonim, nevet nem kell és nem is lehet megadni. Az azonosító és a hozzá tartozó jelszó alapján érhető el a kérdőív a www.scitanie2011.sk oldalon. A népszámlálás május 21-től június 6-ig tart, az elektronikus ív kitöltésére rövidebb az idő, május 21-től 29-ig adott rá a lehetőség.

Az elektronikus kérdőívnek köszönhetően a külföldön tartózkodó állampolgárok is közvetlenül részt vehetnek a népszámlálásban. A szlovák statisztikai hivatal viszont azt ajánlja a tartósan külföldön, az Európai Unióban lakó szlovák állampolgároknak, hogy az ottani népszámlálásban vegyenek részt. Az adatok pontosságát rontaná, ha egy személyt kétszer is megszámolnának.

Magyarországon 2011 október 1-31 között lesz a népszámlálás, és a Központi Statisztikai Hivatal is készít elektronikus kérdőíveket, amelyeket október 16-ig lehet majd kitölteni.