100 000 euróra büntették a Street View-t

2011.03.21. 15:24
Rekord összegű, százezer eurós büntetést szabott ki a Google-ra a francia adatvédelmi hivatal. Az utcákról készül panorámafotókkal nem volt baj, de fényképezés közben nem kellett volna feltérképezni a személyes wifi hotspotokat.

Tavaly nyáron a britek felmentették a Google-t a wifikémkedés vádja alól, de más országokban rosszabb helyzetben volt a keresőcég, és számítani lehetett arra, hogy megbüntetik. A francia adatvédelmi már akkor közölte, hogy érzékeny információkat, például jelszavakat találtak a Google-től elkért adatbázisban.

A hatóság ennek megfelelően cselekedett, és fennállása óta a legnagyobb, 100 000 eurós büntetést szabott ki a Google-re. A keresőcég 2007-ben indította el a Street View szolgáltatást, amellyel virtuális sétát tehetünk a világ nagyvárosaiban és parkjaiban.

Már ezzel is adatvédelmi aggályokat vetettek fel, de az emberek akkor bőszültek fel igazán, amikor kiderült, hogy a panorámaképeket készítő autók menet közben a wifi hotspotok adatait is begyűjtötték, és ezzel - nem szándékosan - titkosítatlan személyes adatokhoz jutottak.

A Google vállalta, hogy töröl minden ilyen adatot, de a hatóság szerint a cég nem tartózkodott attól, hogy a felhasználók tudta nélkül felhasználja a begyűjtött wifis adatokat. A hatóság azért szabott ki büntetést, mert a cég gazdasági előnyszerzésre használta a jogosulatlanul begyűjtött információkat.  • Tippek
  • Bankszámla