Nárcisz
1 °C
16 °C

Tízmillió dollárba került az IBM-nek az ázsiai korrumpálás

2011.03.21. 11:23
Az IBM beleegyezett egy 10 millió dolláros büntetés kifizetésébe, és ezzel lezárják azt az eljárást, amelyet a hatóságok sorozatos vesztegetési ügyek miatt indítottak a cég ellen.

Az Egyesült Államok tőzsdefelügyelete (SEC) korábban azért indított vizsgálatot, mert alapos gyanú merült fel, hogy az IBM leány-, és vegyes vállalatainak menedzserei az 1990-es évek végétől több alkalommal vesztegettek meg kínai és dél-korai hivatalnokokat, hogy számukra kedvező döntéseket hozzanak.

A vádak szerint nem közvetlenül készpénzt ajánlottak a kormányzat emberinek, hanem utaztatták, szórakoztatták őket, illetve egyéb ajándékokat juttattak el nekik – az összegyűlt bizonyítékok szerint csak Dél-Koreában 1998 és 2003 között körülbelül 207 ezer dollár értékben.

A SEC azt is kiderítette, hogy Kínában az ottani IBM-alkalmazottak megvesztegetési alapokat különítettek el, ezekből fizették az ajándékokat (a 2004 és 2009 között felderített 114 kínai korrupciós esetben nem tudták pontosan megállapítani a vesztegetésre fordított összeget).

Az IBM szóvivője megerősítette a Wall Steet Journal értesülését, bár a fizetendő összegről nem kívánt nyilatkozni. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy vállalata vezetése elkötelezett az etikus üzletmenet mellett, és ezen alapelv betartását minden alkalmazottjuktól megkövetelik.