Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Okostelefon segít a gyógyításban

2011.03.23. 14:04
A Google és a Microsoft is bevetette magát az online egészségügyi szolgáltatások piacára, most már csak az ügyfelek hiányoznak - az USA-ban csak minden tizedik ember tárolja online az egészségügyi adatait. A következő években áttörést várnak az elemzők.

Egyre több ember egészségügyi ellátásában játszanak fontos szerepet a számítógépek és a szoftverek, amelyek segítségével a betegek aktívabb szerephez jutnak saját kezelésükben. Ez gyakran még krónikus esetekben és akut megbetegedések megelőzésére is igaz - anélkül, hogy egy orvos közvetlen segítséget nyújtana.

01

A Parks Associates idén februárban publikált jelentése szerint a digitális egészségügyi technológiákból és szolgáltatásokból származó bevétel 2015-re csupán az Egyesült Államokban meghaladhatja az 5,7 milliárd dollárt, szemben a 2010-re jellemző 1,7 milliárd dollárral. Ebbe a körbe beletartoznak a krónikus betegségeket (magas vérnyomás, cukorbetegség) monitorozó készülékek, valamint a wellness- és fitness-programok is.

Google Health és Microsoft HealthVault

Idén januárban egy Withings nevű induló francia vállalkozás mutatott be egy olyan wifis mandzsettát, amely megméri a vérnyomást és a pulzust, majd egy iPhone-hoz csatlakoztatva összeveti a kapott értékeket a beteg online nyilvántartott adataival. Az adatok biztonságosan tárolhatók a Withings személyes egészségügyi nyilvántartásában, de a kütyü Google Health és a Microsoft HealthVault portáljával is összeköthető. Ezeken a helyeken aztán elérhető az orvosi segítség is.

02

Az Entra Health Systems februárban jelentette be a svéd Doro nevű mobilcéggel közös MyGlucoHealth szolgáltatását az idősekre optimalizált mobilkészülékekre. A vércukorszintet mérő kis készülékről szöveges üzenet küldhető a biztonságos MyGlucoHealth portálra, amely azonnali tanácsokat ad a betegeknek arra vonatkozóan, hogy mit szabad enniük. A 2008-ban bevezetett MyGlucoHealth ugyancsak képes az együttműködésre a Google Healthszel és a HealthVaulttal.

Bár a MyGlucoHealth már a világon sokfelé elérhető okostelefonokon és egyszerűbb bluetoothos mobilokkal, a bevezetés elsősorban Nagy-Britanniára, Ausztráliára, Németországra, az Egyesült Államokra és Indiára összpontosult. A szolgáltatás azonban hamarosan Ázsia más részein is megjelenik.

A research2guidance nevű elemzőcég 2010 novemberében készült jelentése szerint már több mint 17 000 egészségügyi alkalmazás készült okostelefonokra. Az előrejelzések szerint 2015-ben már félmilliárd mobilozó használ majd ilyen egészségügyi szolgáltatásokat.

Az Egyesült Államokban 2007-ben bevezetett Microsoft-féle HealthVault, illetve a 2008-ban elindult Google Health egyaránt nyílt platform: személyes egészségügyi információk (receptek, kórtörténet, védőoltások) biztonságos, titkosított tárolását oldják meg. Az adatokat mobilról vagy más eszközökkel lehet elérni. Mindenki maga állíthatja be a védelem biztonsági szintjét, meghatározva azt, hogy mi kerülhet az adatbázisba, és azt is, hogy ki tekintheti meg azokat.

03

A MyGlucoHealth azért döntött a Google Health-szel és a HeathVaulttal történő integráció mellett, mivel így rengeteg ember használhatja célzottan az alkalmazást, anélkül, hogy be kellene jelentkeznie a cég weboldalára vagy ide-oda kellene kattintgatnia, míg eljut személyes egészségügyi adataihoz. A HealthVault már 170 egészségügyi alkalmazást fog össze, az integrációhoz szükséges szoftverfejlesztő készletet pedig 30 000-en töltötték le.

Nemzetközi platform helyi partnerekkel

Míg a Google Health használata egyelőre leginkább az USA-ban terjedt el, a HealthVault a helyi partnerek bekapcsolódásával lassan nemzetközi platformmá válik. Kanadában már 2009-től él az együttműködés a Telusszal, 2010-től Németországban a Siemens, Nagy-Britanniában pedig a Nuffield Health a Microsoft partnere.

Tavaly októberben a HealthVault az iSoftStone nevű nagy kínai rendszerintegrátorral is együttműködési megállapodást írt alá, a két cég közösen dolgozik egy kormányzati program megvalósításán a Csiangszu tartománybeli Vuhsziban. A magas szintű felhasználói bizalom kialakításával a lehető legtöbb diabéteszes és magasvérnyomás-betegségben szenvedő pácienst igyekeznek bevonni a programba. A HealthVault a kezdetektől a betegek hosszú távú életfeltételeinek javítására koncentrál, beleértve azt is, hogy együtt tudjanak élni krónikus betegségeikkel.

Egyelőre mérsékelt az elfogadottság

Mindeddig igen mérsékelt az egészségügyi információk online használatának elfogadottsága a felhasználók körében. A Knowledge Networks tavalyi amerikai felmérése szerint a 2008-ban regisztrált 3 százalékról csupán 10 százalékra nőtt a lakosságon belül azok aránya, akik online kezelik ilyen információikat. A megkérdezett orvosok is hasonló arányban nyilatkoztak: minden tizedik javasolta betegeinek az ehhez szükséges eszközök használatát.

Jay Chandran, a Frost & Sullivan kutatási igazgatója szerint ösztönözni kell a betegeket arra, hogy naprakészen tartsák egészségügyi adataik nyilvántartását. Meggyőződése, hogy az adatok tárolására és kezelésére szolgáló eszközök akkor válnak igazán sikeressé, ha a személyes egészségügyi információk a valós idejű adatokat szolgáltató elektronikus egészségügyi nyilvántartás részhalmazává válnak. Ha ugyanis az adatok bekerülnek az egészségügyi szolgáltatók által karbantartott rendszerbe, hitelesebbnek és hasznosabbnak fogadja el azokat valamennyi érintett.