Koronavírus adatok

2021. dec. 09.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-2 °C
2 °C

Tévedésből ajánlja a Safarit a Windows?

2011.03.29. 09:30
Az Európai Bizottsággal kötött kompromisszum folyományaként egy évvel ezelőtt kezdte meg a Microsoft annak a modulnak a terjesztését, amely a szabad böngészőválasztás lehetőségét nyitja meg a felhasználók előtt. Ez a kiegészítő azokra a Windowsokra települ, amelyeken valamely uniós tagország van területi beállításként megadva, az Internet Explorer az alapértelmezett böngésző, és aktív az automatikus frissítés.

A választóképernyőre a 12 legnépszerűbb windowsos böngésző kerül, mégpedig úgy, hogy a leggyakrabban használt öt látszik a nyitóképernyőn, a továbbiak megjelenítéséhez pedig oldalirányba görgetni kell. Azt, hogy pontosan mi hogyan kerüljön az ablakba, a legapróbb részletekre kiterjedő véleményezési folyamat során alakították ki. Ennek köszönhető például, hogy a választható böngészők nem ábécésorrendben követik egymást, ahogy eredetileg gondolták, hanem véletlenszerű sorrendben: mind az első öt, mind a fennmaradó hét program pozíciója változó.

A piaci részesedés alapján az első oldalra kiemelt öt böngésző egy éve változatlanul az Internet Explorer, a Firefox, a Chrome, az Opera és a Safari. A második oldalra szorult egyik kisebb konkurens azonban azt mondja: a listát nem körültekintően állították össze, és a Safari tévedés miatt szerepel rajta.

A panaszos a kínai Maxthon. A böngésző sajátossága, hogy harmadik féltől származó motorra épül, amit a kínai fejlesztők testre szabnak és bővítenek, ahogy jónak gondolják. A Maxthon korábbi verziói a Internet Explorer alatt dolgozó Trident motort használták, az újabbak pedig a Safariban és a Chrome-ban szolgálatot teljesítő WebKitet is, azaz két engine-t használnak.

A probléma az, hogy a választóképernyőhöz a piaci adatokat három nemzetközi mérésből (ComScore, Net Applications, StatCounter) aggregálják, de ezek közül csak egy képes felismerni a Maxthont, a többi a megjelenítő motorok alapján vagy az Internet Exploreréhez vagy a Safariéhoz számolja annak részesedését. Másrészt szintén nem mindegyik mérés sorolja külön kategóriába a Safari Windowson, illetve más operációs rendszereken futó változatait.

A Microsoft-EB paktum szerint a böngészőválasztó képernyőn a 12 legnépszerűbb windowsos böngészőnek kell megjelennie. Windowson a Safari szerény, néhány tized százalékos részesedéssel rendelkezik csupán, így a platformon a Maxthon a közel 1 százalékos részesedésével megelőzi. Ebből az következik, hogy a választóablakban helyet kellene cserélniük, a Maxthon helye az első oldalon, a Safarié a másodikon van.

Ez már egy évvel ezelőtt is így volt – magyarázta Jeff Chen, a Maxthon vezérigazgatója: „Megelőzni az Apple-t, és megőrizni a vezetést, nagy teljesítmény mindenki számára. Szeretnénk ezt az egyéves évfordulót felhasználni arra, hogy az Európai Közösséget felkérjük ennek a mai napig meglévő hibának az orvoslására a böngészőválasztó képernyőn.”

Noha a választóképernyő megjelenése gyakorlatilag nem volt hatással a böngészőpiaci erőviszonyokra, egy ilyen alig ismert, kis szereplőnek jelentős lökést adhatna az első oldal által biztosított nyilvánosság. Egyelőre azonban nem tudni, hogy a kínai cég érvelését elfogadják-e Brüsszelben és Redmondban.