Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Eljutott a gyártókhoz a Windows 8

2011.03.31. 21:30 Módosítva: 2011.04.01. 10:46
Eddig nagyon szigorúan őrizte a Microsoft a Windows 8 kódjait, de a legfrissebb pletykák szerint a szoftvergyártó már elérhetővé tette az operációs rendszer korai verzióját a belső tesztrendszerében. Innen a kulcsfontosságú hardvergyártók, mint például a HP hozzáférnek az új rendszerhez, és elkezdhetik tesztelni az eszközeiken. Várhatóan szeptemberre készül el a Windows 8 bétája.

A Microsoft redmondi campusán külön épületben, zárt ajtók mögött zajlik a Windows 8 fejlesztése. Aki a Microsoftnál dolgozik, de nem a Windows 8 projekten, az be sem teheti a lábát az épületbe. A magyarországi microsoftos dolgozók szerint érthető a titkolózás, mert olyan forradalmian új rendszerről van szó, amely teljesen átformálja majd az iparágat. A szokásos “ne áruljunk el semmit” utasításokon túl állítólag azonnali kirúgás, szerződésbontás és per is fenyegeti a kiszivárogtató dolgozókat.

Szellem a palackból

Pár részlet azért így is kiderült. Egyesek szerint a Windows 8 interfésze teljesen 3D lesz, és a felület dinamikusan változik a felhasználó szokásai alapján. Az ikonok és a widgetek különféle használati mintákhoz igazodnak majd, hogy felgyorsítsák a munkavégzést. A fő pletykaforrásnak számító WinRumors szerint megjelenik egy History Vault nevű eszköz, amely teljes mentést készít a merevlemezről, és követi a fájlok változásait, mint az Apple által használt Time Machine.

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

A pletykák szerint kétféle grafikus kezelőfelület lesz. A leírásokból az derül ki, hogy a táblagépekre és gyengébb eszközökre szánt Mosh nevű interfész leginkább a Windows Phone csempékből összeálló főmenüjére emlékeztet majd. Ezzel el is érkeztünk a Windows 8 legfontosabb újításához, amely nem a látványos felszínen keresendő, hanem a rendszer legmélyebb bugyraiban.

Amikor a Microsoft márciusi bloggertalálkozóján megpróbáltunk néhány új infót kihúzni az ott megjelent szakértőkből, Bátorfy Zsolt rendszermérnök arra hívta fel a figyelmünket, a kulcsmondat a januári CES-en hangzott el. Steve Ballmer cégvezér a Las Vegas-i kiállításon jelentette be, hogy a Windows 8 már ARM processzorokon is működni fog. Ennél persze jóval többről van szó, az olcsó kütyüktől a százprocesszoros szerverekig mindenre jó lesz a Windows 8.

Most ARM processzorokat főleg okostelefonok és táblagépek használnak. Egyik fő előnye, hogy a csipek kis méretűek, és nem nagyon melegednek, nem kell ventillátor a rendszer lehűtéséhez. Ennek a csipnek köszönhetően kétszer hosszabb az iPad üzemideje, mint bármilyen másik windowsos tableté. A Windows 8 valószínűleg rajta lesz egy csipen, ahogy az iPad vagy az okostelefonon rendszere is. Ennek hála könnyebben megvédhető, mint a jelenlegi Windows. Egyszerűbben is kezelhető - egy iPad frissítése most abból áll, hogy letöltünk egy csomagot, és néhány kattintással lecseréljük az egész rendszert, ami jóval egyszerűbb, mint a Windows sok lépésből álló (újra)telepítése.

A Microsoft által levédett szabadalmakból olyan rendszer képe bontakozik ki, amely az aktuális feladattól függően más-más működési környezetet indít el. A felhasználó bebútolhat egy általános célú operációs rendszert is, de ha csak zenét akar nézni, akkor egy erre kihegyezett, egyszerűsített környezetet kezd futni.

Steve Ballmer okostelefonnal
Steve Ballmer okostelefonnal

Mivel a következő években az emberek elvárása egyre inkább az lesz, hogy az eszközeik azonnal a rendelkezésükre álljanak, a Microsoft teljesen átdolgozza a rendszerindítás és a kikapcsolás folyamatát. A Windows 8 gyorsabban, 3-6 másodperc alatt hibernálja magát, mert a rendszeradatokat egyszerre tömöríti és menti. A rendszer leállítása a kijelentkezés és a hibernálás kombinációja lesz - bezárnak az alkalmazások, mint amikor teljesen kikapcsoljuk a gépet, de a Windows 8 gyorstárba menti el a drivereket és a futó rendszerszolgáltatásokat, mint amikor hibernáljuk a gépet. A bekapcsolás így feleannyi ideig tart majd, mintha nulláról állna fel a rendszer.

Minden térben navigál

Médialejátszás terén is újít a Windows 8, ügyesen fog egyensúlyozni a hardveres gyorsítás a processzor használata közt, az utóbbit választva, ha annak jobb az eredménye. Valószínűleg megjelenik 3D megjelenítés hardveres támogatása is, és a weboldalkon megjelenő videókat és hangokat a hálózaton átjátszhatjuk majd a tévénkre vagy más lejátszókra.

A TechRepublic összeállításából az derül ki, hogy a Windows 8-ban gps és wifi alapú helymeghatározás, az infravörös- és láthatófény-érzékelők, giroszkópok, gyorsulásmérők és egyéb szenzorok is nagy szerepet kapnak. A beépített kamera például arcfelismeréssel azonosíthatja a felhasználót, és e feladatra akár a Kinect is alkalmas lenne, az Xbox 360-hoz készült kiegészítő ugyanis a pc-s környezetében is megjelenik.

Már csak annak kellene kiderülnie, hogy a Windows 8 mikor lesz elérhető, de ezzel kapcsolatban nincsenek pontos adatok. Microsoftos vezetők korábbi kijelentéseiből arra lehet következtetni, hogy csak 2012 elején debütál a rendszer, de mások sokat sejtetően azt mondják, hogy a cég nagy meglepetésre készül, ezért nagy a titkolózás.