Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
1 °C
4 °C

Az internetezők többsége egy kattintással törölné magát a netről

2011.04.11. 16:20

A Symantec Corp. nyilvánosságra hozta a felhasználók online reputáció menedzsmentjéről készült legújabb felmérését. A Norton által végzett tanulmányból kiderül, hogy a felhasználók nincsenek tudatában annak, hogy milyen információk keringenek róluk a világhálón.

Bár a megkérdezettek többsége egyetért abban, hogy komoly veszély leselkedhet rájuk, ha meggondolatlanul osztanak meg információkat magukról a világhálón, mégsem kezelik tudatosan az általuk közzétett információkat. Az európai internetezők körében végzett felmérés szerint a felhasználók még mindig nem elég körültekintőek online aktivitásaik során, ezért a szenzitív adatok kiszivárgása ellen legszívesebben egy kattintással törölnék magukat az internetről, amennyiben ez lehetséges volna.

A felhasználók online jelenléte sokkal nagyobb károkat képes okozni, mint ahogy azt a legtöbben gondolják, komoly problémákat okozva az illető magán-, vagy szakmai életében. A felmérésből kiderül, hogy a megkérdezettek egyharmada nincs tisztában azzal, hogy osztottak-e meg róla bármilyen negatív információt az interneten keresztül. Minden negyedik felhasználó vallotta be, hogy közölt már magáról olyan fotót vagy személyes információt, amelyet ma már inkább elrejtene jelenlegi vagy jövőbeni munkáltatója előtt.

A válaszadók többsége (68%) tisztában van azzal, hogy nemi hovatartozásuk publikus a neten, viszont mindössze a netezők alig több mint fele (51%) van tudatában annak, hogy születési adatuk is nyilvános, és ennél is kevesebb hányaduk, 41%-uk tudja, hogy lakcímük is elérhető az interneten keresztül. A felhasználók sok esetben nem is sejtik, hogy pillanatok alatt rá lehet bukkani valódi névükre, tartózkodási címükre, sőt privát szférájukba beférkőzve akár a lakóhelyük fotójára is.

A megkérdezettek 30%-a egyáltalán nem értesül róla, ha jóváhagyásuk nélkül valaki bármilyen hírt vagy információt oszt meg róla, ami esetenként nagyon veszélyes lehet az egyén személyes jóhírére nézve. A résztvevők 43%-ára jellemző, hogy teljesen tehetetlen a róluk megjelenő információk menedzselésében, mivel egyáltalán nem követik aktív figyelemmel, hogy mi minden jelenik meg róluk a világhálón. A fent említett csoport inaktivitásának két fő oka van. Az egyik, hogy a válaszadók 49%-ának meg sem fordul a fejében, hogy a megosztott információkból bármilyen hátrányuk származhat, míg 18%-uk szívesen cselekedne és gátat szabna a nemkívánatos tartalmak terjedésének, viszont fogalma sincs arról, hogy ezt milyen eszközökkel tehetné meg.

A megkérdezett felhasználók mintegy egyharmadáról mondható el, hogy megosztott már olyan információkat, melyeket sosem akart volna a jelenlegi vagy leendő munkáltatója vagy akár tanára tudomására hozni. A tanulmányban résztvevők egyetértettek azzal, hogy munkaadójuk vagy tanáraik előtt nem szeretnék nyilvánossá tenni privát fotóikat.

Arra a kérdésre, hogy - amennyiben lehetséges volna - hajlandóak lennének-e egy kattintással kitörölni magukról minden online formában megjelenő információt, a válaszadók 57%-a válaszolt igennel. A kutatás során a résztvevők 44%-a állította, hogy osztott már meg magáról információkat a világhálón, 33%-uk tette mindezt már közösségi oldalakon is, és mintegy 25% százalékuk töltött fel magánjellegű fényképeket a közösségi portálokon keresztül.

A tanulmány szerint a megkérdezettek 30%-a gondolja úgy, hogy a róluk fellelhető információk alapján nem lehet következtetéseket levonni politikai nézetükre vonatkozóan.