A magyaroknak van a legtöbb online pajtásuk

2011.04.20. 16:36
Az Európai Bizottság hangsúlyos szerepet kíván vállalni a fiatalok megvédésében, és ennek érdekében együttműködésre szólítják fel a közösségi oldalak működtetőit.

Az Európai Bizottság hétfőn közleményben ismertette egy felmérés eredményét, amiben a gyerekeknek és a fiatal korúaknak a közösségi oldalakhoz való viszonyát vizsgálták.

A 25 európai ország 25 ezer fiataljának körében végzett, az EUKidsOnline hálózat által közreadott felmérés szerint a 9–12 évesek 38 százaléka adta azt a választ, hogy van profilja közösségépítő weboldalon, és ez az adat országonkénti bontásban a franciaországi 25 százaléktól a hollandiai 70 százalékig terjed. A közösségépítő weboldalak a tinédzserek körében még ennél is népszerűbbek: a 13–16 éves fiatalok 77 százaléka nyilatkozott úgy, hogy van saját profilja.

A felmérés szerint a 9–12 évesek 15 százalékának száznál több visszaigazolt ismerőse van az adott oldalon; ez a szám Magyarország esetében a legmagasabb (47 százalék). A 13–16 évesek körében a belga, dán, görög, magyar, olasz, holland, norvég, lengyel, svéd és egyesült királyságbeli fiatalok azok, akiknek – a más nemzetiségű gyermekekhez képest – nagyobb valószínűséggel van száznál több visszaigazolt ismerősük.

Van még tennivaló

Ezek az adatok nem okoztak igazán nagy meglepetést, mint ahogy – sajnos – az sem, hogy a gyerekek jelentős része nem igazán tájékozott az ügyben, hogy milyen módon védjék meg adataikat, milyen módon előzhetik meg az adatok rosszindulatú megszerzése következtében felmerülő veszélyeket.

A közösségépítő weboldalakat használó gyermekek egynegyede úgy nyilatkozott, hogy a profilja nyilvános. A nyilvános profillal rendelkező gyerekek egyötöde azt a választ adta, hogy a profilon látható a címe és/vagy a telefonszáma. A 25 országból 15-ben a 9–12 évesek körében jobban elterjedt a nyilvános profil, mint a 13–16 évesek körében.

A 11–12 évesek mindössze 56 százaléka nyilatkozott úgy, hogy tudja, hogyan kell módosítani profilja adatvédelmi beállításait. A náluk idősebb fiatalok már nagyobb hozzáértéssel rendelkeznek: a 15–16 évesek 78 százaléka mondja azt, hogy tisztában van az adatvédelmi beállítások módosításának mikéntjével.

Az Európai Bizottság lépni fog

Az EB kijelentette, hogy folyamatosan nyomon követi annak a „Biztonságosabb közösségi hálózatépítési elveket az EU-nak!” elnevezésű, önszabályozási megállapodásnak a megvalósulását, amelyet közösségépítő weboldalakat működtető cégek írtak alá, vállalva egy sor intézkedés végrehajtását szolgáltatásaik terén a kiskorúak biztonsága érdekében.

Tekintettel arra, hogy az internetet és a közösségépítő szolgáltatásokat használó gyermekek egyre fiatalabbak és egyre többen mobileszközökön keresztül férnek hozzá az internethez, az EB megkezdte az ágazat jelenlegi önszabályozási megállapodásainak felülvizsgálatát.

„Minden közösségépítő weboldalt működtető cégnek sürgősen gondoskodnia kell arról, hogy a kiskorúak profiljaihoz való hozzáférés alapértelmezettként csak a visszaigazolt ismerősi körre korlátozódjon, és a profilok ne legyenek elérhetők keresőprogramok számára. Azok a cégek pedig, amelyek még nem írták alá a biztonságosabb hálózatépítésről szóló uniós elveket, haladéktalanul tegyék azt meg, hogy biztosíthassuk gyermekeink biztonságát” – kommentálta a jelentést Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM