Hekker jutott be az ESA rendszerébe

2011.04.20. 17:21
A támadó az akció megtörténtét és a megszerzett adatokat is nyilvánosságra hozta, de a jelszavakba beletörölt, hogy használhatatlanok legyenek.

Április 17-én újabb nagy szervezet rendszerébe hatolt be támadó: az Apollo 13 űrhajó visszatérésének évfordulóján egy román hacker az Európai Űrügynökség (ESA) szervereiről szerzett meg bizalmas adatokat.

A szürke kalaposként (nem bűnöző, de nem is elkötelezett) jellemzett, a TinKode álnevet használó hekker a www.esa.int oldalon hatolt be, majd FTP-belépési adatokat (13-at), e-mailfiókokhoz tartozó azonosítókat és jelszavakat, valamint adminisztrátorok és szerkesztők jelszavait szerezte meg.

TinKode maga jelentette a behatolást az ESA-nak, majd saját blogjában vázlatosan ismertette a támadást, a megszerzett adatokat pedig nyilvánosságra hozta – igaz a jelszavakba beletörölt, hogy ne legyenek felhasználhatóak.

A hekker merész és sikeres akciói miatt jól ismert a biztonsági szakmában: ő volt az aki SQL-injenction támadást hajtott végre a MySQL.com ellen, de bemerészkedett már a NASA néhány oldalára, az amerikai hadsereg egyik dandárjának honlapjára is, valamint sikeres támadásokat hajtott végre az amerikai meteorológiai szolgálat, a brit haditengerészet, a Reuters hírügynökség, a Kaspersky portugál kirendeltsége, a Google, a YouTube, illetve a Sun Microsystems honlapja ellen is.

Az ESA szóvivője még hétfőn közölte, hogy sem az ügynökség központi weboldala, sem a belső hálózat nem érintett, a hekker a kapcsolattartást szolgáló FTP-szerverekbe jutott be. Az ügynökség lekapcsolta a hálózatról ezeket a gépeket, és biztonsági felülvizsgálatnak vetették alá őket.  • Hírek
  • Hírek