Dömötör
9 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Ingyentelefon a Facebookon

2011.04.20. 13:36
Keddtől telefonon is fel lehet hívni a facebookos ismerősöket. A hívások egyelőre csak számítógépről számítógépre működnek, de a fejlesztők, a Vivox és a T-Mobile szerint lesz videós beszélgetés, és vonalas, illetve mobilszámokat is lehet majd hívni a közösségi szájtról.

Mostantól nemcsak szöveges üzemmódban lehet csetelni a Facebookon: a T-Mobile és egy amerikai cég, a Vivox kedden olyan alkalmazást jelentett be, amelynek révén telefonálni is lehet a közösségi szájton, igaz, egyelőre csak számítógépről számítógépre. A Bobsled nevű, a Facebook-csetbe integrált szolgáltatást minden regisztrált tag használhatja, nincsenek területi korlátok.

Önnek egy nem fogadott hívása van
Önnek egy nem fogadott hívása van

A facebookos telefonáláshoz, ami pécén és Macintoshon működik (Linux alatt nem sikerült életre keltenünk) egy böngészőkiegészítőt kell letölteni, és onnantól kezdve a csetablakban, már ha online van az ember, az ismerősök nevénél az eddigi zöld pont mellett megjelenik egy telefonikon is – erre kattintva lehet hívni azokat, aki be vannak jelentkezve a csetre.

Ha nem veszi föl, lehet üzenetet hagyni
Ha nem veszi föl, lehet üzenetet hagyni

Ha a hívott fél még nem telepítette a programot, értesítő üzenetet kap, ami kifejezetten spamgyanús, ezért sokan ódzkodnak attól, hogy rákattintsanak (Magdalena, you're being invited to a voice chat! Click the link to join : http://vivoxlinks.com/?UCSD). Ha a hívott ismerős nem veszi fel a telefont, lehet neki hangos üzenetet hagyni, amit a címzett a facebookos üzenetei között kap meg, és kattintásra meghallgathat.

Gyorstesztjeink alapján a hangminőség nem rosszabb, mint a Skype-on: a hang néha kicsit hordós, alagutas, de elfogadható; így, hogy ingyen van, így meg főleg.

Lenyomja a Skype-ot?

A Bobsled hasonlóan kezdi karrierjét, mint 2003-ban a mára legnépszerűbb internetes telefonszolgáltatás, a Skype, vagy két éve a Google Voice, de a versenytársakhoz képest van egy óriási előnye: nem kell egyenként összeszednie az ügyfeleket, egyből 500 millió potenciális felhasználóval indul.

Ha nem veszi föl, a cseten lehet kellemetlenkedni
Ha nem veszi föl, a cseten lehet kellemetlenkedni

A fejlesztők azt ígérik, hogy idővel jön a videocset, és a Facebookról mobilra és vonalas telefonra is lehet majd hívást indítani, ami erősen megingathatja az eBay tulajdonában álló Skype pozícióit (a Skype-nak 663 millió regisztrált felhasználója van, a szolgáltatást 2009-ben 42,2 millióan használták aktívan). A Vivox szerint a Bobsled nemsokára letölthető lesz az Apple iPhone-jára és az iPadre is, ami azt jelenti, hogy 3G-s okostelefonról a Facebookon lehet majd VoIP-hívást kezdeményezni és fogadni anélkül, hogy a hanghívás percdíjait meg kellene fizetni.

A Facebook egyelőre nem fűzött kommentárt a telefonos szolgáltatáshoz, így azt sem tudni, mi lesz a Facebook és a Skype tervezett együttműködésével, amit tavaly ősszel jelentettek be. Közben a T-Mobile egyik alelnöke a Boston Globe-nak azt mondta, hogy a Bobsled elindításához nem kellett formális együttműködést kötni a közösségi szájttal, mivel az alkalmazás mindenben megfelel a Facebook külső fejlesztésekkel szemben támasztott követelményeinek.