4D-s atlasz készül az emberi testről

2011.05.01. 12:13

Magyar fejlesztésű, négydimenziós, vagyis változtatható szögből térhatású képet adó anatómiai atlaszt állítanak ki Budapesten a The World of Health IT elnevezésű nemzetközi rendezvényen májusban.

Balogh Attila idegsebész, a rendszer egyik megalkotója elmondta, a kiállításon bemutatják a 4D Anatomy sztereoszkópos változatát is.

Ez a szoftververzió lehetővé teszi, hogy ne csak laptopon, de a már elérhető, konvencionális 3D kivetítőkön is látható legyen az atlasz - mondta Balogh, vagyis a helyszínre látogató érdeklődők egy szemüveg segítségével térhatásban tanulmányozhatják az emberi test felépítését.

A 4D Anatomy szakemberei eddig a fej-nyak régió anatómiai térképét készítették el - amely már DVD-n is kapható -, a következő két évben pedig az egész emberi test feltérképezését tervezik. A találmány célja alapvetően az oktatás és a szemléltetés, fontos szerepet kaphat az orvosok képzésében és továbbképzésében.

A valós szövetekről készült, rendkívüli részletességű felvételekből a szoftver térhatású, forgatható képet alkot, amely nagyban megkönnyítheti a tanulást a rajzolt kétdimenziós anatómiai atlaszok használatához képest.  • Hírek
  • Megtakarítás