Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Mit köszönhetünk Oszamának?

2011.05.02. 21:53
Oszama bin Laden kereken tíz évig volt az USA terrorizmusellenes háborújának első számú célpontja. De bárhányadik számú közellenség is volt az FBI különböző körözési listáin, ez alatt a tíz év alatt számtalan vidám percet okozott a netezőknek. 2001 szeptembere óta kevés olyan mém akadt, amely erősebbnek bizonyult volna Oszamánál - a rickrolling, a hitleres videók vagy a LOLcats múló divathóbortnak bizonyultak csupán, míg az ismeretlen helyen bujkáló terrorista képek, játékok, videók ezreit ihlette az elmúlt évtizedben. A legjobbakból mutatunk be tízet.

Where is Osama?

A Where is Waldo? koncepciója alapján készült Where is Osama? primitív, de hatásos flashjáték – 2007-ből származik, és az Oszama után folytatott üldözőhadjáratba vonja be a játékos kedvű netezőket. A manapság divatos crowdsourcing jegyében amerikai katonák csoportképén, konferencia hallgatóságában és meccsen szurkolók között kell kiszúrni a félelmetes szakállú ellenséget. Vigyázat, a feladatok egyre nehezednek!

1whereis450

War on Terrorism

Azok közül a játékok közül, amelyekben Oszamát kell válogatott módszerekkel elintézni, kiemelkedik a TechRadium alkotása, a Spec Ops – War on Terrorism. Eleve három fegyver közül lehet választani (M4A1 karabély – pont, mint a CS-ben –,  M9-es kézi maroklőfegyver, M40A1 mesterlövészpuska), és az akció négy helyszínen zajlik: van terroristairtás, túszmentés, barlangfelderítés, és a végén puszta kézzel kell szegény védekezésre képtelen Oszamát véresre verni. Hasonló tematikára épül a Kill Osama című alkotás, amelyben szerepet kap az éjjellátó szemüveg, a pumpa és a seggvájat (ass crack) is.

2war450

Dress up Bin Laden

A newgrounds.com több száz oszamás játékot gyűjtött össze; a tehetetlen gonoszt alázós műfaj egyik gyöngyszeme a Dress up Bin Laden, amelyben a terroristát terroristának, arabnak, Mikulásnak, nőnek és matróznak lehet felöltöztetni (matrózpólón a felirat: BINLADENFUKEN), ezzel is kifejezve a terroristák iránt érzett mérhetetlen utálatunkat. Külön feature, hogy egy kattintással a színre küldhetünk egy tevét, aki méla undorral az arcán, orálisan elégíti ki Oszamát.

3dressup450

Osama Sissy Fight

A narratíva rövid, de hatásos: nagydarab amerikai  különböző ütésvariációkkal elintézi a ringben a sárga fecskegatyában incselkedő Oszamát, majd ha a játékos a halálfej (kivégzés) gombra kattint, a lábánál fogva belelógatja a fejét egy turmixgépbe. A többit el tudjuk képzelni. „Ebben az országban jogunk van megvédeni magunkat a zsarnokságtól” – mondja a végén egy eltorzított, félelmetes gyerekhang.

4sissy450

Bert is Evil

Bert a Sesame Street egyik figurája, és gonosz. Azt, hogy gonosz, onnan lehet tudni, hogy kétségkívül hamisítatlan fotókon látható többek között Hitler, Hasfelmetsző Jack és természetesen Oszama bin Laden társaságában. A gonosz Bert 1998-ban még Webby díjat is kapott, és olyan sikeressé vált, hogy amikor 2001-ben Bangladesben Oszama-párti tüntetést tartottak, az egyik résztvevő tévedésből olyan poszterrel jelent meg, amelyen az al-Kaida alapítója mellett Bert is rajta volt. A fejlett világ felszabadultan kacagott a buta bangladesin, aki rossz helyről nyomtatta ki a posztert.

5evil450

Facebook

A Facebook három évvel azután indult ugyan, hogy Oszama közellenséggé vált, de hamar behozta a lemaradást: mostanra több tucat Oszama nevű felhasználóval büszkélkedik, akik közül a legviccesebb az az Oszama bin Laden, aki felháborodik rajta, hogy betaggelték egy Oszamáról készült fotón. Ami persze lehet, hogy fake. A vonatkozó Facebook-csoportok mindenesetre az Oszamához fűződő lehetséges érzelmi viszonyok teljes spektrumát lefedik: van Kill Osama, Fuck Osama, Anti Osama, Find Osama, Osama sucks és persze Osama is hot.

6facebook450

Osama=Obama?

dead.gif

Teljesen érthetetlen, hogyan választhattak maguknak az amerikaiak olyan elnököt, akinek neve ennyire hasonlít az első számú közellenségére. Az Osama-Obama hasonlóság számtalan jó és rossz poénra adott okot, főleg hogy az alelnököt ugye Bidennek hívják, ami meg a Bin Ladenre hasonlít. A konspirációs elméletek hívei szerint közeleg az új világrend, Osama és Obama egyenesen ugyanaz az ember, nézzék csak meg a videón a szemüket, a szájukat és a többi testrészüket. Kettőjük kapcsolatáról meghitt hangulatú YouTube-videón vallanak.

Obama=Hitler?

A memetika igazi csodája, amikor mém kereszteződik mémmel: ez történt Oszamával, amikor 2009-ben klasszikus hitleres videó készült róla. Az, hogy az Oszama eltűntén dühöngő Hitler kicsoda („csak egy barlangot kutattatok át, lusta disznók”), nem derül ki, de egyértelmű, hogy csak Obama lehet.

Oszama=Jézus?

Mindennél érdekesebb karriert futott be az a YouTube-videó, amelyen egy Krisztus kinézetű, töviskoszorús férfi addig ökörködik az utcán Gloria Gaynor zenéjére, amíg el nem üti egy busz (I will survive, ugye). Az eredeti videó 2006-ban Jézust elüti a busz címmel került fel a YouTube-ra, aztán egy évvel később megjelent Osama címmel is, ráadásul több változatban. A videók nézettség szempontjából hasonló karriert futottak be, ami arra utal, hogy a közönség nehezen tudja eldönteni, melyik szereplő látható valójában a videón. Töviskoszorú ide, töviskoszorú oda.

Modern feldolgozások

Mi tehetett volna jobbat az Oszama-mém terjedésének, mint Oszama halála? Elfogásának híre a magyar mémgyárosokat is megihlette, a Tumblr-t elárasztják a vicces vagy kevésbé vicces photoshopolt képek, itt is van egy:

9halal450

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!