Árpád
-2 °C
3 °C

A magyarok szerint nem bűn a zeneletöltés

2011.05.03. 13:05
A 18-64 évesek több mint 90 százaléka nem ítéli el hazánkban az illegális zeneletöltést, elsősorban azért, mert a legális zenéket túl drágának találja – derült ki a KutatóCentrum és a Marketing&Media közös felméréséből, amit 1457 felhasználó megkérdezésével végeztek, a minta kor és nem szempontjából jól reprezentálta a magyar lakosságot.

A Nemzetközi Hanglemezipari Szövetség (IFPI) adatai szerint az online zeneletöltések 95 százaléka illegális forrásokból származik. A jelenség hazánkban is virágzik: egy független tanácsadó felmérése szerint a szellemi termékekkel foglalkozó iparágak 2015-ig akár 1300 milliárd forint veszteségre is számíthatnak az illegális letöltések miatt.

A friss kutatása arra mutat rá, hogy az internetezők több mint 90 százaléka nem ítéli el a zeneletöltést. Leginkább a fiatalok körében elfogadott ez a tevékenység: míg a 18-24 éveseknek mindössze 2 százaléka helyteleníti, addig az 55-64 éveseknek már 18 százaléka. A válaszadók közel 20 százaléka szerint legalább a kedvenc előadóinkat támogatni kell azzal, hogy fizetünk a zenéjükért.

A felmérés szerint sokan az árakat okolják az illegális letöltés terjedéséért: a válaszadók 49 százaléka szerint, amíg ilyen drága legálisan beszerezni a zenéket, addig érthető, hogy a felhasználók más forrásokat keresnek. Leginkább a férfiak és a fiatalabb korosztály gondolja ezt így.

A megkérdezettek több mint egyharmada ennek ellenére úgy látja, hogy ma már annyian töltenek le zenét, hogy ez már visszafordíthatatlan folyamat. További egyharmad úgy vélekedik, hogy a kiadóknak más bevételi források után kellene nézniük, hiszen a letöltés jelenti a jövőt.

A magyar jogszabályok szerint egyébként illegális zeneletöltés nem létezik, az adathordozók árába épített átalányért cserébe a zenék és filmek letöltése magáncélra nem ütközik törvénybe, csak a megosztásuk, illetve letöltésre felkínálásuk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?