Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Százezer gigabit felett az adatátviteli világrekord

2011.05.03. 10:29

Két japán kutatólabor, a NEC Labs és a NICT egyszerre, a Los Angeles-i Optical Fiber Communications szakmai konferencián jelentette be, hogy újabb mérföldkövet sikerült átlépniük a nagy sebességű optikai adattovábbításban: megdőlt a másodpercenként 100 terabites álomhatár. A két kutatócsoport ráadásul egymástól teljesen eltérő megoldásokat használt, így az újításaik együttes alkalmazásával tovább növelhető a sebesség.

A 100 terabites sebesség olyan nagy, hogy jelenleg nem is tudná az internet kihasználni: az internetes gerinchálózat egyik legforgalmasabb szakaszán, New York és Washington között is csak másodpercenként néhány terabit adat áramlik csúcsidőben. Az új technológiára egyelőre online óriáscégek, mint a Google, a Facebook vagy az Amazon szerverparkjai és óriási adatközpontjai lesznek vevők a szakértők szerint. A közeljövőben azonban egyre nagyobb kereslet támadhat rá, mivel az online videózás terjedésével évi 50 százalékkal nő a net adatforgalma.

Az optikai adattovábbításnál a sebesség növelésére különféle trükkök léteznek. Mivel a kábelben a fényt nem lehet gyorsabb haladásra ösztökélni, a belekódolt információ mennyiségét kell megnövelni. Ahogy a rádiófrenvenciáknál, úgy az adattovábbításra használt lézerfénynél is fel lehet osztani a spektrumot frekvenciatartományokra, mindegyiken más-más adatokat szállítva. A nehézség a dologban az, hogy ezt úgy kell megoldani, hogy a különféle hullámhosszú, polaritású és amplitúdójú sugarak között ne lépjen fel interferencia, magyarul ne zavarják egymást.

A NEC laborjában 370 lézernyalábot sikerült egyetlen üvegszálas kábelen továbbítani 165 kilométeres távolságba, 101,7 terabites sávszélességet elérve. A NICT a saját speciálisan kiképzett üvegszálában a szokásos egy helyett hét fénytovábbító magok képzett ki, ezek darabján 15,6, az egész kábelen tehát 109 terabitnyi információt átrpéselve másodpercenként. A nagyságrend érzékeltetésére: ez másodpercenként annyi információ, ami 250 kétoldalú bluray-lemeznek, vagy három hónapnyi hd videóadásnak felel meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?