100 milliárdra becsülik a Facebook értékét

2011.05.04. 12:03
Akár kétmilliárd dollár is lehet a Facebook idei, adózás előtti nyeresége, tudta meg a Wall Street Journal. Az üzleti lap belső forrásokra hivatkozva írta meg, hogy a közösségi oldal nyeresége messze meghaladja majd az elemzői várakozásokat. Ha valóban így alakul, a jelenleg 70 milliárd dollárra tartott cég értéke 100 milliárd fölé kúszhat.

Bennfentesek szerint a Facebook jövő tavaszra tervezi a tőzsdei bevezetését, és már most tárgyal befektetési bankokkal, hogy levezényeljék ezt a műveletet. A legutóbbi nagy befektetés a Facebookba idén januárban az orosz Digital Skyé és az amerikai Goldman Sachsé volt, az 1,5 milliárdos tőkeinjekció akkor 50 milliárdra tette a teljes cég értékét, ami azóta is töretlenül növekszik. A cég papírjai egyelőre nem forognak a tőzsdén, csak a résztulajdonosokat közvetlenül megkeresve lehet hozzájuk jutni.

A Facebook bevételének nagy részét a hirdetési felületeinek értékesítése adja, ebből idén több mint 4 milliárd dollár forgalma lehet a 2010-es 1,86 milliárd után. A növekedés nemcsak az egyre több felhasználónak és az ezzel járó több reklámmegjelenésnek köszönhető, de annak is, hogy a Facebook hirdetési árai folyamatosan emelkednek, az idei első negyedévben 40 százalékot emelt rajtuk a cég (igaz, előtte mélyen a konkurensek árai alatt dolgoztak). Egy felmérés szerint jelenleg a hagyományos, banner-alapú hirdetések 31 százaléka a Facebook oldalain jelenik meg Amerikában, vagyis a közösségi oldal a legnagyobb online hirdetői felület.

A másik nagy bevételi forrás a Credits rendszer, ezen keresztül fizetnek a facebookos alkalmazások fenntartóinak a felhasználók, ha bármit vásárolnak, és minden itt áthaladó dollárból 30 centet megtart a Facebook.

Elemzők szerint a 100 milliárdos becslés jelenleg csak egy elméleti érték, a valódi számot leginkább az fogja meghatározni, hogy milyen lesz a tőzsde általános hangulata, amikor a Facebook a tőzsdére lépés mellett dönt.  • Biztosítás