Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Az Apple frissített is, meg nem is

2011.05.05. 10:07
Az Apple a néhány nappal ezelőtt tett ígéretét betartva kiadta az iPhone-on, az iPaden és az iPod Touch-on használt iOS operációs rendszer legújabb változatát, a 4.3.3-as verziót, amely olyan változtatásokat is tartalmaz, amelyek igyekeznek megszüntetni a helyzetmeghatározást érintő kritikák alapját. A frissítésre a készülékek figyelmeztetnek, ha a felhasználó csatlakozik az iTuneshoz.

Ahogy a cég korábban jelezte, a frissített program a földrajzi helyzetre vonatkozó információkat most már csak hét napig tárolja (korábban ez korlátlan ideig működött, az egy éve bevezetett rendszer azóta mentette az adatokat), emellett megszüntették az adatoknak az asztali gépekkel szinkronizáláskor történő automatikus mentését. A harmadik fontos változás, hogy ha a felhasználó nem engedélyezi a helyfüggő szolgáltatások alkalmazása (Location Services) funkciót, a szoftver törli a korábban rögzített adatokat (az elmúlt napokban egyébként többszörösen bizonyították szakemberek, hogy a szolgáltatás kikapcsolása után is aktív volt az adatgyűjtés).

A kifogásolt adatbázis ettől a frissítéstől még nem lesz titkosított
A kifogásolt adatbázis ettől a frissítéstől még nem lesz titkosított

A kritika legsúlyosabb vádjára egyelőre nem adtak választ: A botrányt kirobbantó két szakember leginkább azt kifogásolta, hogy az iOS a készülékeken a földrajzi helyzetre vonatkozó adatokat titkosítatlan formában, bárki számára könnyen visszanyerhetően tárolja, de az Apple azt közölte, hogy a titkosítási technológia csak a következő nagyobb frissítéskor kerül be a rendszerbe. Ez a frissítés a cég ígérete szerint még az év vége előtt megtörténik.

Az Apple botránya időközben kiszélesedett, és mivel szinte minden okostelefonos szoftver gyűjti a földrajzi helyzetre vonatkozó információkat, a világ minden részén vizsgálatok indítását javasolták a helyi hatóságok. A mobilos adatvédelem ügyében az amerikai szenátus illetékes albizottsága május 10-én tart meghallgatást. Az Apple mellett a Google is jelezte, hogy készséggel együttműködnek, nincs takargatnivalójuk.

A vizsgálatok valószínűleg arra az ellentmondásra is rá fognak kérdezni, hogy bár a vállalat a hivatalos nyilatkozatban többször is kifejti, hogy nem követik a felhasználóikat, nem tárolja a készülékek földrajzi helyzetét, a két biztonsági kutató által megírt, bárki által kipróbálható szoftver segítségével az iOS régebbi verzióinál a telefonokon tárolt fájlokból több-kevesebb pontossággal visszakereshető a tulajdonos időpontokhoz kötött mozgása.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?