János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Először repült a pilóta nélküli lopakodó

2011.05.05. 13:34

A kaliforniai Edwards légibázison sikerrel végrehajtotta a Boeing Phantom Ray pilóta nélküli lopakodó harci repülőgépe az első repülését – jelentette be az amerikai légierő. A próbarepülés 17 percig tartott, a gép 2300 méteres magasságba emelkedett és 330 km/órás sebességet ért el. A próbarepülés fontos, és sikeres vizsgája volt a gép navigációs rendszerének, és a következő hetekben újabb tesztek követik majd.

A Phantom Ray az amerikai hadsereg következő generációs, pilóta nélküli lopakodó gépek kifejlesztésére irányuló projektjében megalkotott prototípus. A projekt célja olyan gép megépítése, amelyek anyahajóról felszállva, az emberi pilóta hibalehetőségeit kizárva képesek felderítő hadműveletekre, az ellenséges légvédelem elleni csapásokra vagy az ellenség elektronikus rendszereinek zavarására.

phantom ray

A projektet a Boeing a DARPA (az amerikai védelmi minisztérium kutatás-fejlesztéssel foglalkozó ügynöksége) támogatásával 2007-ben indította el, a legnagyobb titokban. Az első pár évben a katonai cégen belül is titokban tartották a fejlesztést. A gépet 2010-ben mutatták be hivatalosan, az első repülését eredetileg tavaly decemberre tűzték ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!