Árpád
-2 °C
4 °C

Először repült a pilóta nélküli lopakodó

2011.05.05. 13:34

A kaliforniai Edwards légibázison sikerrel végrehajtotta a Boeing Phantom Ray pilóta nélküli lopakodó harci repülőgépe az első repülését – jelentette be az amerikai légierő. A próbarepülés 17 percig tartott, a gép 2300 méteres magasságba emelkedett és 330 km/órás sebességet ért el. A próbarepülés fontos, és sikeres vizsgája volt a gép navigációs rendszerének, és a következő hetekben újabb tesztek követik majd.

A Phantom Ray az amerikai hadsereg következő generációs, pilóta nélküli lopakodó gépek kifejlesztésére irányuló projektjében megalkotott prototípus. A projekt célja olyan gép megépítése, amelyek anyahajóról felszállva, az emberi pilóta hibalehetőségeit kizárva képesek felderítő hadműveletekre, az ellenséges légvédelem elleni csapásokra vagy az ellenség elektronikus rendszereinek zavarására.

phantom ray

A projektet a Boeing a DARPA (az amerikai védelmi minisztérium kutatás-fejlesztéssel foglalkozó ügynöksége) támogatásával 2007-ben indította el, a legnagyobb titokban. Az első pár évben a katonai cégen belül is titokban tartották a fejlesztést. A gépet 2010-ben mutatták be hivatalosan, az első repülését eredetileg tavaly decemberre tűzték ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?