Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
1 °C
4 °C

Mozgás az ekönyv-olvasók piacán

2011.05.05. 14:04

A Barnes & Noble bejelentette, hogy új ekönyv-olvasót mutat be még májusban. Részelteket még nem tudni az új olvasóról, még azt sem, hogy a kiadótól megszokott vonalon haladnak-e tovább, vagyis lcd-kijelzős lesz vagy visszatérnek a hagyományos olvasókhoz, az e-tintás termékekhez.

Ha azonban azt nézzük, hogy a Nook Color nemrég kapott Froyót, az Android egy frissebb okostelefonos változatát, akkor azt is valószínűsíthetjük, hogy a bejelentés egy Honeycombot használó (az Android táblagépre optimalizált verziója) olvasó lesz. Vagy inkább tablet, mert ez már nem az ekönyv-olvasó kategória, sokkal inkább elmozdulás a tablet irányába.

Emlékezzünk a néhány héttel ezelőtti bejelentésre: a Nook Colorra már különböző alkalmazásokat, játékokat is lehet telepíteni. Például a már minden platformon népszerű játék, Angry Birds is letölthető az olvasóra. Akkor azt mondtuk, hogy a Nook végleg szakított az ekönyv-olvasókkal, hiszen az lcd-kijelző szembemegy ezzel a kategóriával. De a szakítás nem véletlen, a Nook nemcsak az Amazonnal, hanem a tabletekkel, az iPaddel és a mostanában megjelent andoridos tabletekkel szeretné felvenni a versenyt.

Egyre nehezebb dolga lesz, és nem csak azért mert a tabletpiacon a túlcsordulás jelei mutatkoznak, lévén nincs olyan magát valamire tartó gyártó, amely ne mutatott volna be legalább egy tabletet. Ami fontosabbnak tűnik a könyvkiadó szempontjából, hogy az Amazonról is egyre erősödnek a pletykák, hogy még az idén piacra dobja saját gyártású tabletjét.

A hírek szerint az Amazon egy tajvani céget bízott meg a gyártással és valószínűleg Android fut majd rajta. Legalábbis erre enged következtetni, hogy az Amazon elindította androidos alkalmazásboltját, mely tökéletesen illene egy saját márkájú tablethez.

Mindeközben egyelőre semmit nem hallani új amazonos Kindle-ről, egyelőre csak annyit tudni, hogy az Európán és Amerikán kívüli piacra szeretnének koncentrálni, ott is népszerűvé tenni a digitális könyvolvasást. Hogy ezt új termékkel vagy a harmadik generációs Kindle-lel tennék, még nem tudni. Annyi bizonyos, hogy még az idén lesz valamilyen előrelépés az ekönyv-piacon, és már hallani híreket a színes e-tintás termékek fejlesztéséről.