Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Teljesen átalakult a tranzisztor

2011.05.05. 11:33 Módosítva: 2011-05-05 14:02:29
Jövőre új technolgiával gyártott processzorokat dob piacra az Intel, és ezzel könnyen megtarthatja piacvezető pozícióját. A 3D struktúra a tranzisztorok szintjén csökkenti az áramszivárgást, ennek köszönhetően az új csipek hatékonyabbak lesznek.

Az elmúlt ötven év legnagyobb műszaki újítását vezeti be az Intel a jövőre megjelenő Ivy Bridge processzorokban. A világ vezető csipgyártója szerdán bejelentette, hogy a háromkapus tranzisztorok készen állnak a piaci bevezetésre, és a háromdimenziós struktúrának hála még sokáig növelni tudják a processzorok számítási teljesítményét. Magyarán a hordozható eszközök, például az okostelefonok és a táblagépek kisebbek, gyorsabbak és olcsóbbak lehetnek, illetve jelentősen csökkenhet a szerverek üzemeltetési költsége.

A tranzisztor 1959-es feltalálása óta a gyártók leginkább a méret csökkentésével voltak elfoglalva, és az eredeti koncepcióhoz képest nem történt komoly változás. A fejlesztések erőforrásigényét jól mutatja, hogy az Intel először 2002-ben beszélt a háromdimenziós tranzisztorokról, amelyekben a kapu nem lapos, hanem egy repülőgép vezérsíkjára hasonlít. Majdnem tíz év kellett ahhoz, hogy a technológia alkalmassá váljon a tömeges gyártásra.

Eddig így nézett ki egy tranzisztor
Eddig így nézett ki egy tranzisztor

Nagyobb felület, kisebb szivárgás

Nem újdonság a háromdimenziós terjeszkedés, a csipekben most is több réteget helyeznek egymásra, de a most bemutatott 3D tranzisztor felépítése ennél sokkal összetettebb. A hagyományos tranzisztorban a forrás és a nyelő közt egy kétdimenziós vezető csatorna helyezkedik el, ezen áramlanak át az elektronok. A kapunak nevezett összetevő vezérli az áramlást. Az Intel új tranzisztorában egy vezérsíkra emlékeztető struktúra van, amelynek három oldalán alakul ki vezető csatorna, és ezt körülveszi a kapu. Az új szerkezet nagyobb felületű csatornáján több áram tud áthaladni, ezáltal csökken a szivárgás.

Mindennek köszönhetően az Intel új processzorai bikábbak lesznek, akár 37 százalékkal is nőhet a teljesítményük, vagy az áramfogyasztás csökkenhet 50 százalékkal. A hordozható eszközök akkuja tovább írja majd, és a felhasználók jobb 3D grafikát, gördülékenyebben működő számítógépeket kapnak. Persze az újítás nem csak a kütyükben lesz hasznos. A szerverek esetében is fontos a hatékonyság, és olcsóbbá válthatnak az online szolgáltatások, ha az adatközpontoknak kevesebbet kell költeniük áramra és hűtésre.

Mostantól ilyeneket gyárt az Intel
Mostantól ilyeneket gyárt az Intel

Piacvezető maradhat

Más cégek is foglalkoznak a többkapus tranzisztorokkal, de az Intel jelentős előnyt szerzett azzal, hogy a technológiát elsőként tudta bevezetni a tömeggyártásba. Az igazi áttörést azzal érte el az Intel, hogy a technológia végre kikerül a laboratóriumból a felhasználókhoz. Egészen más egy-két protoptípus összerakni, és évente több millió processzort legyártani komolyabb hibák nélkül. Egyes szakértők szerint az Intel nagyjából kétéves előnyt szervett a riválisaihoz képest, tehát könnyedén megtarthatja piacvezető szerepét.

Az Intel jelenleg 32 nanométeres csipeket gyárt, és a 22 nanométeres gyártási technológiával együtt vezeti be a háromkapus tranzisztorokat. Az újítás csupán 2-3 százalékkal növeli meg a szilíciumostyák gyártásának költségét. A műszaki forradalom után minden megy tovább a régi kerékvágásban, vagyis az Intel is folytatja a tranzisztorok miniatürizálását. 2013-ban átáll 14 nanométeres gyártástechnológiára, 2015-ben pedig a 10 nanométeresre.