Pál
-5 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Havi húsz dollár lesz a Chrome laptop

2011.05.11. 12:00

A Google néhány héten belül megkezdi a Chrome laptop néven ismert CR-48-as, Chrome operációs rendszert futtató netbook forgalmazását. A forgalmazás rendhagyó módon történik, nem eladják a netbookokat, hanem bérbe adják. Diákoknak havi húsz dollárba kerl majd maga a gép és a hozzá tarto szoftverek és online hozzáférések.

Az értékesítési modell hasonló lesz a mobilelőfizetésekhez, amikor a havi részletért bizonyos szolgáltatásokhoz juthatnak a hardver mellé. A diákokkal próbáltatják ki a terméket, hiszen olcsóbb, mintha laptopot vennének a tanulmányaikhoz. Ha sikeres lesz, akkor további igényeket is kielégítenek majd a későbbiekben. De nem csak a diákok, a kis- és középvállalkozások is szeretnének hasonló terméket.

A Chrome laptop nem egy hagyományos gép, a rajta lévő Chrome operációs rendszer a Chrome böngészőre alapul. A CR-48-at tavaly év végén próbáltuk ki, akkor azt írtuk, hogy a Google-nak sikerült egyedül megértenie eddig, hogy mit is jelent az, hogy netbook. A CR-48-ban nincs mozgó alkatrész, a rendszer 16 GB-os SSD-n fut, kijelzője 12,1 hüvelykes és 1280x800 pixeles.Van benne 3G modem és 2GB RAM.

A Chrome laptop teljesen fekete, jelzések nélküli gép, leginkább netezésre és Google alkalmazások használatára van kitalálva. Tanuláshoz diákoknak, kisebb vállalkozásoknak jó választás lehet, mert könnyű és sokáig bírja az aksija, a hírek szerint nagyjából nyolc órát bír. Bonyolultabb feladatokra nem használható, lévén az operációs rendszere a Chrome-ra épül, mely behatárolja a felhasználási kört. A windowsos és iOS rendszereken megszokott asztali (offline) alkalmazásokat nem tudja értelmezni.

Egyelőre nincsenek hírek arról, hogy az Egyesült Államokon kívül is kapható lesz-e a laptop.