Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Nem vidám dolog iPhone-t gyártani

2011.05.12. 16:55
Szombaton Budapest belvárosában egy Apple-márkabolt előtt maroknyi fiatal osztogatott szeleteket az arra járóknak egy „igazságtalanul felvágott” almatortából. Az egy órán át tartó süteményosztás a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) és partnerszervezetei akciója volt, mellyel az Apple készülékeit gyártó kínai munkások kizsákmányolására szerették volna felhívni a figyelmet. A megmozdulás a nemzetközi makeITfair akciónap része volt, ennek keretében a világ számos országában szerveztek hasonló kampányokat, Tajvanon, Kínában és Mexikóban pedig tüntetéseket.

Az aktivisták szerint az iPhone és iPad készülékeket gyártó Foxconn kínai üzemeiben megalázó bérért és körülmények között dolgoznak a munkások. Ez annak ellenére így van, hogy a világ legnagyobb elektronikai gyártójaként számon tartott tajvani cég a nemzetközi sajtó figyelmét is felkeltő öngyilkossághullám után (2010-ben az egyik gyárban 19 dolgozó próbált meg véget vetni az életének, közülük 16 sikerrel) ígéretet tett a munkakörülmények javítására, és jelentős fizetésemelésre szánta el magát.

Nem hiszik el

Az munkások méltányosabb foglalkoztatásáért síkra szálló makeITfair projekt szerint a Foxconn kirakatintézkedéseket hozott a közvélemény megnyugtatására, az üzemekben a helyzet valójában változatlan. Állításukat egy munkáltatói visszaéléseket vizsgáló hongkongi csoport, a SACOM által készített tanulmánnyal támasztják alá. Ez idén tavasszal készült, és a megállapításait a dolgozókkal – körülbelül 120 betanított munkással és csoportvezetővel – folytatott beszélgetésekre alapozza.

A tanulmány szerint már a toborzásnál vannak problémák: a tartományi kormányzat közreműködésével zajló munkafelvétel során hamis képet festenek az elérhető munkabérekről és a munkakörülményekről, a munkások ezért aztán becsapva érzik magukat. A keresetek tavalyi megkétszerezése sem hozott változást, mert – a jogvédők szerint legalábbis – valójában nem emelés történt, csupán a kifizetett pénzek átcsoportosítása. A dolgozók által kézhez kapott havi fizetés változatlanul 1300 és 1600 jüan (körülbelül 37 és 46 ezer forint) körül mozog, akárcsak az emelés előtt. Annyi történt csak, hogy a korábban az alacsonyabb alapfizetésen felüli étkezési és lakhatási támogatásokat megszüntették, és beépítették az alapbérbe.

A jelentés megállapítja azt is, hogy a dolgozókat szankciókkal kényszerítik túlórára, melyeket gyakran nem fizetnek ki. A munkások jó részének gyakorlatilag nincs szabadideje: korán kelnek és későn jutnak haza a munkásszállóra. Ez annak ellenére is így van, hogy a szállások többnyire a gyárkomplexumok területén találhatók. Ezek a telepek igazi nagyvárosok: a Foxconn legnagyobb, sencseni üzemében körülbelül 500 ezer ember dolgozik.

A vizsgálatot végzők a munkavédelem terén is találtak kifogásolnivalót, és kiemelték, hogy a monoton munkát végző dolgozókra a termelési kvóták miatt folyamatosan nagy nyomás nehezedik, katonai szigorúság és szellemiség jellemzi a vezetőket. „A munkásoknak nincs lehetőségük az önszerveződésre, problémáik megfogalmazására, és nincs képviseletük a bértárgyalásokon. Azt szeretnénk elérni, hogy a világ más tájain is meghallják a kínai gyári munkások hangját. Fontos, hogy az Apple vezetősége is lépéseket tegyen azért, hogy a gyári munkások is méltányos szelethez juthassanak a tortából” – mondta Debby Csan, a SACOM jelentésének egyik szerzője.

1,1 százalék

A kampány résztvevői azt kérik az Apple-től, hogy szervezze át beszerzési folyamatait. A méltányos ár kifizetése és a végiggondolt átfutási idő lehetővé teszi a beszállítóknak, hogy tisztes fizetést adhassanak a gyári munkásoknak. Az iPhone 4 fogyasztói árának mindössze 1,1 százaléka (6,54 dollár) az összeszerelés költsége, miközben 60 százalék az Apple bruttó nyeresége. A cég az idei első naptári – második pénzügyi – negyedévében a nettó profit 95 százalékkal, 5,99 milliárd dollárra nőtt.

A Foxconn április 27-én publikálta negyedik negyedéves pénzügyi jelentését. A vállalat nyeresége 26 százalékkal, 742 millió dollárra csökkent, noha az árbevétel látványosan, 56 százalékkal, 33,1 milliárd dollárra nőtt. A cég – mely világszerte mintegy 1 millió dolgozót foglalkoztat – a tajvani tőzsdén az elmúlt évben bukdácsolt, 20 százalékos árfolyamcsökkenéssel a leggyengébben teljesítő tőzsdei társaságok között van.

A vezérigazgató, Terry Kou most úgy próbál faragni a működési költségeken, hogy a gyártást a tengerparti ipari metropolisz Sencsenből a szárazföld belsejében található városokba, Csengtuba, Vuhanba és Csungcsingba költözteti át: itt a munkabérek jó 30 százalékkal alacsonyabbak.

Az Apple egyébként eddig is foglalkozott a beszállítóinál és gyártópartnereinél tapasztalható munkakörülményekkel, volt olyan cég, amellyel gyerekmunka miatt felmondták a szerződést. Perényi Zsófia, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa, a makeITfair program magyarországi koordinátora elmondta, éppen azért keresték meg a kaliforniai vállalatot, mert hajlandóságot mutat a változtatásra.