Diána
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Új típusú elektromos autót mutattak be Japánban

2011.05.19. 14:16

Új típusú elektromos meghajtású autót konstruált egy japán cég, a jármű minden kerekét külön motor hajtja és több mint 300 kilométert képes megtenni egyetlen feltöltéssel.

A SIM-Drive cég, amelyet az autó tervezője, Simizu Hirosi professzor alapított, 2013-ig szeretné elkészíteni a prototípus sorozatgyártásra alkalmas változatát. A sajtóbemutatón elmondták: a nagyobb teljesítmény a kerekekbe helyezett motoroknak, és az igen könnyű karosszériának köszönhető. A tesztelés során a villanyautó egyetlen feltöltéssel 333 kilométert tett meg.

000 Hkg4909656

A modell kidolgozására irányuló projektet 34 japán autóipari cég és más gazdasági szervezet támogatta, köztük szerepel a Mitsubishi, az Isuzu, a Tepco energiaszolgáltató és az IHI nehézipari cég. A jármű tervezői vállalkozót keresnek a sorozatgyártásra.

A SIM-Drive megkezdte a munkát egy másik elektromos autó prototípusán is - közölte a cég egyik illetékese. Az utóbbi projekt támogatói között megtalálható a PSA Peugeot-Citroen, valamint a Dassault Systemes, ami szimulációs technikák kidolgozására specializálódott.

000 Hkg4909659

A japán autóipar több cége is a teljesen elektromos meghajtással közlekedő járművekben keresi az autóipar jövőjét. A Nissan 2010-ben dobta piacra Leaf nevű modelljét, amely elvben 160 kilométert is megtehet egyetlen feltöltéssel. Ez lehetővé teszi a mindennapos városi használatot, de a típus elterjedését fékezi, hogy kevés akkumulátor-feltöltő állomás áll rendelkezésre, és ma még az akkumulátor is igen drága.