Fülöp, Evelin
EUR 394,41 Ft
USD 369,23 Ft
13 °C
27 °C

Itt a hd tévék utóda

2011.05.20. 11:13

Amikor két éve bejelentették a mai hd tévék utódjának szánt UHD szabvány specifikációit, a gyártók még úgy számoltak, hogy 2017 körül jelennek meg az első tévék, amelyek az elméletben jól hangzó számokat a gyakorlatba ültetik. Úgy tűnik, a technikai fejlődés gyorsabb, mint ahogy az ipar saját magáról becsülte: a Sharp máris bemutatta az első működő prototípust.

A szabvány neve időközben SHV (super high vision) lett, a technikai adatok azonban maradtak: 7680*4320 képpontos felbontás, 24 csatornás, térhatású hang, illetve a mai tévéknél háromszor nagyobb képpontsűrűség, 103 ppi (pixel per inch, vagyis 2,5 centinként 103 képpont van a képernyőn). A Sharp prototípusa 85 hüvelyk képátlójú, a képernyő közel két méter széles és több mint egy méter magas. A megjelenített kép 33 megapixeles, ami azt jelenti, hogy a mai csúcs-hd tévéknél 16-szor több részlet megjelenítésére képes.

Az SHV felbontású tévéadások elterjedését, amelyek ki tudják használni a tévé képességeit, 2020 körül várja a japán cég, de elképzelhető, hogy már a 2012-es olimpiáról megpróbálkoznak ilyen kísérleti közvetítésekkel. A prototípust május végén a cég tokiói kiállítótermében a közönség is megtekintheti, de sorozatgyártásról egyelőre nincs szó.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét