Miklós
-5 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

Három halott az iPad-gyárban

2011.05.23. 09:22
Az elektronikai gyártással foglalkozó Foxconn vasárnap bejelentette, hogy a Csengdui gyárában történt robbanás áldozatainak száma háromra nőtt. Az iPad gyártását nem veszélyezteti az incidens.

Bár a Foxconn kimondottan az iPad miatt húzta fel a Szecsuán provinciában lévő gyárát, a pénteki robbanás nem nagyon veszélyezteti a termelést. Nem a Csengduban lévő üzem az iPad 2 gyártásának központja, a legtöbb táblagép még mindig a Sencseni futószalagokon készül el. Csenduban még csak próbaképpen gyártanak iPad 2-t.

A kínai gyártócég vasárnap újabb részleteket közölt az incidensről A polírozó üzemben, egy gyúlékony por okozta a robbanást, és a helyi hatóságok szerint semmilyen jel nem utal gyújtogatásra. A balesetben tizenöten megsérültek, és vasárnapra háromra nőtt a halálos áldozatok száma.

Csengduban rekord idő alatt telepedett meg a Foxconn, a 8 épületből álló, több tízezer négyzetméteres gyárkomplexumot hetven nap alatt állították fel, és már jelezték az igényüket a helyi hatóságoknak, hogy fél éven belül 1,7 millió négyzetméterre bővítenék az üzem területét - írja a CNN. A Foxconn azért jelent meg Szecsuán tartományban, mert a partvidéki gyárakba nagyon sokan mennek a belső tartományokból, ahol egyébként alacsonyabbak munkabérek.

Az Apple befektetői érzékenyen reagáltak a robbanás hírére, az amerikai vállalat részvényárfolyama 1,6 százalékot esett pénteken, amikor kiderült, hogy iPad 2 táblagépeket is gyártanak Csengduban. Az Apple ugyanis nem tud annyi táblagépet gyártani, mint amennyire igény van, az amerikai boltjaiban szinte folyamatosan hiánycikk az iPad.