Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Optikai adatátviteli rekord lézersugárral

2011.05.23. 14:09

Optikai adatátviteli rekordot értek el európai kutatók, akik egy egyszerű lézersugárral 26 terabit/másodperces letöltési sebességet hoztak létre. Ezzel a technológiával 1 másodperc alatt 691 darab 4,7 gigabájtos dvd-nek megfelelő adatmennyiség továbbítható.

Az abszolút adatátviteli rekordot japán tudósok tartják, akiknek az év elején összetett lézersugárral 109 terabit/másodperces sebességet sikerült elérniük. A német-svájci-brit kutatócsoport újítása abban rejlik, hogy ezt a másodpercenkénti 26 terabites adatátvitelt csupán egy egyszerű lézersugárral érték el.

A technológia lényege, hogy az adatforgalom a lézersugár színekre bontásával növelhető. A kutatók a lézerrel 350 színt hoztak létre, és ezekhez a színekhez kódolhatók az átvitelre szánt adatokat. A módszer hátránya, hogy a jelenlegi mobilkommunikációban használt dekódolási eljárásoknál egymilliószor gyorsabb processzorokra van szükség - magyarázta a publikáció társszerzője, Juerg Leuthold a karlsruhei műszaki egyetem munkatársa.

Ezzel az adatátviteli eljárással a jelenlegi optikai hálózatok egyszerűbben fejleszthetők az egyre nagyobb sávszélességet igénylő megoldások, mint a 3D-tévéadás, vagy a felhőalapú számítástechnika kiszolgálására.