Hárommilliárd dollárt bukott a Sony

2011.05.24. 10:39

A Sony nem sokkal a szokásos pénzügyi jelentése közzététele előtt megváltoztatta az előrejelzéseit a cég éves eredményeiről. A várakozás a legutóbbi hasonló jelentés alapján még 857 millió dolláros nyereség volt, azóta azonban volt egy földrengés és egy 100 millió felhasználó adatainak elvesztésével járó hekkertámadás. Az új előrejelzés szerint a cég 3,1 milliárd dolláros veszteséggel zárja a 2011-es pénzügyi évet.

A cég az 53 évvel ezelőtti tőzsdére lépése óta nem zárt évet ekkora veszteséggel, sőt, összesen három olyan év volt, amikor nem volt nyereséges: először 1995-ben, amikor filmstúdiók és tévécsatornák felvásárlásai miatt csúszott negatívba a mérleg, aztán 2009-ben és 2010-ben, amikor úgy általában rosszul ment az elektronikai részleg, a Bravia tévék, a Vaio laptopok, és a Playstation-üzletág.

A földrengés 200 millió dolláros közvetlen kárt okozott a cégnek, de a katasztrófa hatása igazán csak a következő hónapokban fog megérződni. A megsérült üzemek újjáépítését, felújítását ugyanis fedezi a biztosítás, de leállt termelés becslések szerint 1,8 milliárddal csökkenti majd a cég forgalmát. A hekkertámadás eddig 170 millióba került a Sonynak, az előrejelzés egyelőre nem számol a cég ellen indított perek költségeivel, és az esetleges megítélt kártérítésekkel, mivel a perek kimenetele egyelőre nagyon bizonytalan.

Az óriási veszteség jelentés részéért egyébként egy átütemezett adóbefizetési kötelezettség a felelős, ami egyszeri költség, vagyis annyira mély válságba azért nem került a cég, mint a számokból első pillantásra tűnne. Azt viszont maga a cég is elismeri, hogy a szórakoztató elektronikai termékei iránt elég lanyha a kereslet.

A Sony a folytatódó kisebb-nagyobb hekkertámadások mellett további kényelmetlenségekkel is kénytelen szembenézni. Nagy-Britanniában éppen abból van botrány, hogy a BBC HD tévécsatorna frissen indult, 1080p felbontású adásáról kiderül, hogy a Sony HD tévéi nem képesek kezelni.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport