Ma tesztelik az új internetet

2011.06.08. 10:11
Jó ideje lehetett tudni, hogy június 8-án halotti tort ül majd az internet apraja-nagyja. Az elhunyt ellentmondásos örökséget hagy maga után, ami senkinek sem kell igazán. Az idő viszont sürget.

Pár év alatt hatalmasat ugrott az internere kötött eszközök száma, mióta a pécék, laptopok terjedése mellett megjelentek az internetezésre alkalmas mobiltelefonok is. Ezért a legnagyobb netes cégek, köztük a Google, a Microsoft, a Yahoo és a Facebook úgy határoztak, hogy kineveznek egy napot, amikor oldalaikat 24 órán keresztül IPv6-os címzési rendszerben lehet majd elérni. Mivel az internet legnagyobb lapjairól beszélünk, amelyek összesítve több milliárd látogatót vonzzanak naponta, kiváló teszt lesz ez az új szabvány számára.

Nem kapsz semmit, elfogyott, kifogyott, kész, vége mindennek!

Már januárban megírtuk, betelt az internet. Mi történt pontosan? Minden egyes, internetre csatlakozó számítógépet, mobiltelefont, egyéb eszközt egy egyedi cím, az úgynevezett ip-cím azonosít. A kiosztható címek száma azonban véges, mostanra pedig gyakorlatilag egyszerűen elfogyott. A jelenlegi állapot már csak trükkökel tartható fent.

Ennek a helyzetnek a megoldására  fejlesztették ki az ip protokoll most használt négyes verziója után a hatos változatot, melyet rövidítve csak IPv6-nak hívunk. Az ötös egyszerűen kimaradt: áthidaló megoldásként kezdték el fejleszteni, de sosem terjedt el. Szemben a 32 bites IPv4-gyel, a 6-os már 128 biten tárol egy ip-címet, így a kiosztható címek mennyisége szinte a végtelenségig növekedett: 3.4×1038 áll majd a rendelkezésünkre.

Az emberiségre vár a feladat, hogy ezt is elhasználja. Nem kell félni, sikerülni fog. Számos ötlet született már, mit kezdhetnénk a hirtelen ránk szakadt ip-mennyiséggel: gondolkoztak már külön címmel ellátott világítótesteken, mellyel egyenként lehetne irányítani, így spórolhatnánk a közvilágításon, de már 2003 óta ip-címet kér magának egy japán asztali lámpa is.

Hogy néznek ki a címek?

Az IPv4 címek 32 biten ábrázolt egész számok, melyeket hagyományosan négy darab 8 bites (azaz 1 byte-os, vagyis 0 és 255 közé eső), ponttal elválasztott számmal írjuk le a könnyebb olvashatóság miatt. Az Index címe például 217.20.130.97

Az IPv6 címeket nyolc darab, egyenként négy hexadecimális számot tartalmazó csoportként ábrázoljuk, melyeket kettősponttal választunk el. Például :2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334

A könnyebb kezelhetőség érdekében a hatos címek rövidíthetők: a csak nullákat tartalmazó címeket összevonhatjuk: így lesz a helyi gépet azonosító cím IPv4-ben "127.0.0.1", IPv6-ban pedig "0:0:0:0:0:0:0:1" vagy még egyszerűbben "::1".

Nem meglepetés

Elég régóta konganak már a vészharangok, a felkészülés mind az internetszolgáltatók, mind a weboldalak részéről hosszú ideje folyik, így várhatóan semmiféle fennakadás nem lesz, illetve az csak a felhasználók nagyon kis százalékát fogja érinteni. Bárki nyomon követhette az átálláshoz szükséges mérföldköveket, használhatta a protokollt: 2010-ben például már 30-szorosára ugrott az IPv6 forgalom. Tulajdonképpen a legtöbb ember számára semmiféle látható következménye nincs ennek a napnak. Ünneplésre viszont mindig van ok, az észlelhetetlenség most se tántorítson el senkit ettől.

Itthonra már régóta kúszik be az IPv6

A magyar akadémiai hálózat, a Hungarnet már 1997 óta kísérletezett IPv6-tal. A Tipster6, 6net, Campus 6 elnevezésű projektek keretében oktatási és közintézményekbe jutatták el az új verziót. 2009-ben az otthonokba is megérkezett az új protokoll, az Externet ekkor kezdte el a négyes mellé a hatos címek kiosztását ügyfeleinek. A UPC is néhány éve megkezdte már hálózatainak felkészítését az IPv6-ra, és a T-csoporttól is kaphatunk már ilyen címet.

Számos oldalt hoztak létre azzal a céllal, hogy a megnézhessük, hogy állunk az új protokollal: a test-ipv6.com adatai szerint péládul az IPv6 napja semmiféle fennakadást nem fog okozni az Index szerkesztőségében, mert ugyan kifelé még nem rendelkezünk 6-os címmel, más oldalakat már elérünk.

Beépített biztonság

1981-ben, az előző verzió tervezésekor egyáltalán nem gondolták, hogy valaha szükség lesz ilyenre, de az új protokoll nemcsak több címet biztosít, hanem beépített biztonsági szolgáltatással érkezik. Ez a biztonsági szolgáltatásokat tartalmazó szabványgyűjtemény az IPSec, amely a hálózat IPv6-adatforgalmát védi. A legfontosabb dolog azonban nem ez, hanem, hogy az új protokoll jóval átgondoltabb mint elődje: már a tervezésnél figyelembe vettek rengeteg olyan tényezőt, amely ma aktívan alakítja az internetet, azonban a nyolcvanas években egyszerűen még nem lehetett előre látni.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM