Nyílt forráskódot tesztel a kormány

2011.06.08. 17:04
Több állami cégnél és szervezetnél kezdte meg nyílt forráskódú szoftverek próbaüzemét a kormány, és a teszt eredményét hamarosan összegzik.

Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációs államtitkárságának vezetője egy hétfői bizottsági ülésen elmondta, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalban, a Magyar Fejlesztési Bankban és az infokommunikációs államtitkárságon folynak a nyílt forráskód tesztjai, és létrehoztak egy munkacsoportot, amelyik ezt a munkát támogatja. Egy újabb lépésként ősztől ingyen igényelhetnek nyílt forráskódú termékeket az iskolák.

Emellett most készítenek elő egy kormányhatározatot arról, hogy a kormányzati szférában az Open Document Format, magyarán az ingyenes LibreOffice és OpenOffice által használt ODF legyen a kötelezően használandó elektronikus dokumentumformátum.

Már az előző ciklusban is voltak olyan projektek, amelyek a nyílt forrású szoftverek állami felhasználásának lehetőségeit mérték fel. Akkor az MNY2 Nyílt forráskódú Szolgáltatóközpont kezdeményezésére, az egykori Miniszterelnöki Hivatal infokommunikációs államtitkársága támogatásával a gazdasági minisztériumban végeztek teszteket, kifejezetten azzal a céllal, hogy kiderüljön, milyen feltételekkel kezdődhet meg az open source technológiák bevezetése a központi közigazgatásba.

A projektben a nyílt szoftveres szolgáltatóközpont és a tárca mellett részt vett a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) is, amely a projekten keresztül a központi informatikai egységesítésének lehetőségeit vizsgálta nyílt alapokon.  • Hírek
  • Árfolyam